Opinió
-
El MACBA i la política. Reivindicació de les arts visuals catalanes
Joan Minguet
27.03.2015
-
Moianès i Lluçanès: malgrat lleis i trampes, comarques!
Aleix Cardona
22.03.2015
-
La nova política no són ells, sinó tu
Aleix Sarri
21.03.2015
-
Que obrin l'exposició avui mateix!
Joan Minguet
19.03.2015
-
Els aldarulls no formen part de l'actuació democràtica
Montserrat Tura
18.03.2015
-
De manars i garrotades
David Fernàndez
18.03.2015
-
Què ens diu l'últim baròmetre del CEO sobre les opcions de la independència?
Francesc Abad
16.03.2015
-
Amb Grècia es decideix l’Europa que tindrem
Ernest Maragall i Jordi Angusto
14.03.2015
-
Cas BPA: Andorra a la corda fluixa
Àlvar Valls
12.03.2015
-
Per què és important que el sobiranisme sigui europeista?
Aleix Sarri
09.03.2015
-
Alegria i compromís
Muriel Casals
08.03.2015
-
Declaració del Parlament de Catalunya sobre la igualtat salarial entre dones i homes
Parlament de Catalunya
06.03.2015
-
I si canviassen el xip?
Gemma Sanginés
04.03.2015
Amadeu Abril
05.01.2015
Carta al(s) Rei(s) Ma(g)s d’Ítaca
Enguany la joguina de moda és la Llista, en colors i mides diferents (única, de país, del Sí, unitària, transversal, italiana, de paraigua…). Diuen que serveix per a tot, i que jugar-hi és divertidíssim: es fa, es vota, es guanya, i… tens divuit mesos d'emocions fortes garantides. I després, al final, és quan xalarem de veritat. Caram, què més podem demanar?
Bé, podem demanar que es faci bé. La joguina que jo vull no és ben bé la Llista, sinó un mandat democràtic que els partits i institucions del país considerin suficient per a plantar-se definitivament i començar un joc nou. S'havia de dir 9N; ara sembla que es dirà 'plebiscitàries'. Digues-li atxa.
Però si és això, m'és bastant igual el color i la mida de la Llista o de si és d'una sola peça o un Lego de peces per a fer-ne un paraigua (o un tricicle). La cosa més important és que funcioni. Sí, ja posats a fer, la llista unitària i transversal sembla engrescar més molts coneguts… però alguns altres es neguen a jugar si no poden muntar-ne ells les peces al seu gust. Som així, els nens d'aquest país….
Ai, que m'embolico! Vull dir que a mi (però sembla que no a tothom) m'interessa que les eleccions plebiscitàries ho siguin perquè hi hagi un acord previ sobre un programa, un pla (inclòs un pla B, i possiblement un pla C) compartits. Si després (no pas abans) això es materialitza en una sola llista, millor (pel meu gust: facilitaria el període transitori, que ja serà prou difícil; facilitaria la visibilitat de la possible majoria a l'exterior del país). Ho facilitaria, però no n'és condició necessària. Ara, si és només una coalició de partits, o si causa més baralles i recel que no consens, pot acabar essent una mala opció. Jo fa temps que reivindico que una bona versió de la coalició preelectoral a la italiana (o paraigua, com diu en Junqueras) és també perfectament útil: llistes separades amb (part substancial de) programa, compromís de govern d'unitat i logo compartits en part. La segona millor solució, després de la llista unitària ben feta, però millor que certs possibles bunyols pseudo-unitaris i desganats. Però abans de conformar-nos amb el 'second best' fem uns darrers esforços per la solució millor, no us sembla?
I la meva Llista ideal necessita sumar en tres àmbits o eixos diversos, i no en un de sol com sembla que proposi el Rei Maspar:
En l'àmbit nacional ha de recollir certament el màxim de consens sobre un full de ruta cap a la independència.
En l'àmbit econòmico-social, (i ideològic) no pot ser només la pura reconducció de la política del govern actual, ni la resignada gestió de la misèria autonòmico-quotidiana. Si ha de ser unitària calen gestos decidits (i visibles) cap a la gent que més sofreix la crisi. Uns mínims segurament, fins a assolir el pas d'autonomia a protoestat, però no el simple 'status quo'. La independència no pot ser només neoliberal, ni de centre-dreta (ni només neotrostkista). Calen correccions que reflecteixin la transversalitat (i que no alienin del procés les esperances de canvi).
En l'àmbit democràtic, el president Mas té molta raó quan diu que la gent s'ha guanyat que certes coses ja no es puguin decidir només als despatxos. Agafem-li la paraula. Tenim dret a una altra forma de fer política. A tenir mesures valentes i creïbles, i compromís, en la lluita contra la corrupció (no es tracta només de fer fora corruptes, sinó de fer fora la tolerància i fins i tot la neutralitat amb la corrupció). A participar d'una altra forma, també. Ni la Llista ni les llistes han de ser l'artífex clàssic dels partits clàssics, si volem evitar una derrota ben actual. Cal, per exemple: unes primàries obertes que no deixin als despatxos de certs partits la confecció de llistes, programes i governs. Això també és crucial: si la Llista ha de ser unitària, transversal i de país, el país transversalment ha de participar-hi, no tan sols a l'hora de votar-la.
Jo crec que els recelosos a la Llista, a part de certs sectors molt implicats en els aparells dels partits, CDC inclosa, vénen precisament de la por que tot plegat acabi en un intent de desdibuixar oposicions socials i polítiques, de perpetuar certes opcions amb vots manllevats. Jo no jutjo les intencions, però voldria proposar mesures concretes contra això.
Perquè també té raó qui diu que no podem deixar tot el descontentament social i el descontentament democràtic orfe d'opcions independentistes. Això seria un greu error. No aprofitar l'oportunitat per a incloure aquests sectors en el disseny unitari i transversal, un error més gros encara.
I si no pot ser (o no es vol fer) en una sola llista, doncs fem-ho en dues (la de vocació governamental i la de vocació alternativa), en tres (al voltant de Mas/CiU; ERC i CUP) o en quatre (afegint-ne una de purament societat civil sense partits que l'apadrinin, per als qui volen aquesta opció o res). Però fem-ho bé, i que serveixi per a obtenir el mandat democràtic i per a tenir una majoria parlamentària i un govern que ens serveixin per a assolir la llibertat. Aquest és el regal!
(Trobareu en aquest enllaç la meva proposta de com fer això en 13 diapositives. Em sorprèn el contrast entra tanta gent fent pressió per a arribar a un acord, sobretot per a fer una llista unitària, i les poques iniciatives per a fer-ho possible)
Passo doncs a exposar als Reis Mags, i als personatges no tan secundaris del pessebre, què els demano enguany a cadascun.
1. Benvolgut Rei Melcioriol.
Sí, potser hauria de començar pel rei-president, però és que ara totes les mirades són sobre teu, ves. Sembla que el món (aquesta part d'aquest món) pengi d'un sí o d'un no teu. I d'entusiasme per la Llista de moment se'n percep ben poc, a ERC (curiosament, la immensa majoria de la gent que diu no comprendre per què no acceptes la proposta d'en Mas, sembla comprendre perfectament que la CUP digui que no. I en ambdós casos, sense saber-ne donar cap explicació…).
Però quines són les alternatives? Continuar amb la legislatura actual dóna més garanties sobre el calendari del procés? Fer unes eleccions on ningú no traurà, ni de lluny, majoria absoluta permetrà a ERC d'aplicar millor el seu programa? No, oi? Doncs si al final caldrà pactar amb Artur Mas calendaris, polítiques, govern i tota la resta… per què no fer-ho des de la millor posició possible, i a més afavorir l'empenta popular? No seria més fàcil d'obtenir garanties i certes concessions ara que no pas davant certs resultats electorals? I si cal pactar tot això, tant sí com no, ara o després… entre anar en una mateixa llista i anar en llistes separades hi ha tanta diferència? Bé, jo no sóc expert en estratègies electorals, enquestes ni activitat política. Sóc un votant habitual d'ERC que demana, amb molta il·lusió:
Què negocieu i expliqueu el full de ruta, el programa i la composició del govern. I que siguis ambiciós a l'hora de negociar tot això amb el Rei Maspar.
Que, vist que caldrà pactar d'alguna manera amb CiU-Mas, etc. es pacti ja d'entrada un tàndem (Mas president, però amb la responsabilitat sobre el procés al vice-president Junqueras) o, si no tenir Mas de president és important, un triumvirat (president de caire àrbitre-institucional, amb Mas i Junqueras de vice-presidents). O si es vol ser agosarat i es vol anar a totes: primàries per a escollir entre Mas, Junqueras, i qui més s'hi presenti (jo, personalment, prefereixo de llarg el tàndem: em refio molt més de Junqueras per a pilotar el procés; crec que Mas és el millor estadista, i el millor president, si perd l'obsessió per la jugada tàctica constant). Abans de dir-nos si aneu a la mateixa carrossa o en camells separats, aclariu-nos el full de ruta, com planegeu el governi… i què passa si no sumeu prou.
Poseu sobre la taula els retocs necessaris al programa, pel que fa als famosos divuit mesos.
Però poseu-hi també uns mínims compromisos de política social que siguin possibles fins i tot en l'àmbit pressupostari actual. I, no cal dir-ho, un programa de compromisos i mesures creïbles en l'esfera de la lluita contra la corrupció i la dignificació de la vida política i administrativa.
Si hi ha acord de programa i de govern, ens pots tornar a explicar per què no es pot anar, llavors, en una sola llista? (jo entenc alguna de les raons, però, sincerament, no em sembla que ningú hagi entès cap de les vostres explicacions, fins ara).
Més enllà d'això: cal fer tant com es pugui per a forçar un procés die primàries obertes per a la Llista (si es fa), però també sobre determinats punts en què els partits no es posin d'acord sobre el programa. Volem decidir(-ho tot). I, si n'hi ha diverses, això també s'aplica a la vostra llista. Confieu en el criteri de la gent, i no en sortireu defraudats.
En fi, Rei Melcioriol, que el que espero és que ens regalis dosis d'entusiasme, amb mesures ambicioses per a aconseguir de refinar l'eix nacional i afegir un mínim de compromís social i grans dosis de regeneració democràtica a la joguina. Si ho fas, serà molt més potent. Si no… bé, ens haurem de conformar amb solucions no tan bones. I això mateix val per a una llista - diverses llistes. Però, si us plau, no infravaloris l'engrescament afegit que una proposta com la Llista amb millores substancials (com aquestes o unes altres) pot tenir. Fes-hi un parell de tombs més, a la idea. I, si és que no, explica-ho bé.
2. Benvolgut Rei Maspar.
Confesso que sóc d'aquells a qui encara li costa de creure la conversió del gestor autonomista a l'estadista que cau de l'estatut i emprèn el camí d'Ítaca. I si sóc just, he de reconèixer que de motius de dubtes (en això del procés) me n'has donat pocs des del 2010: has fet allò que havies dit que faries, cosa insòlita en política Però encara m'angunieja que no siguis capaç de dir 'independència' ni per prescripció mèdica. Que dia sí i dia també demanis al govern espanyol que 'faci la seva proposta'. Com si l'única raó per a tot plegat fos l'absència de terceres vies. Encara em queda el dubte raonable de si l'èxit del nou 9-N no hauria pogut ser l'èxit del 9-N, i tenir ara un clar mandat democràtic per a estalviar-nos llistes unitàries i discussions estèrils.
Però l'oferta que has fet és interessant, útil i engrescadora i no l'hauríem de deixar passar només per recels acumulats en el passat.
Jo et demano, president (ai, Rei!), que no et quedis a mitges amb la proposta. Que no hi hagi temptacions tacticistes de partit en això de la llista unitària i transversal. Que no sigui, ni en faci la impressió, que el motiu real és només salvar una posició electoral difícil de CiU.
Heus ací la meva llista de regals desitjats:
Que no facis una condició 'sine qua non' del punt únic del programa. Presi… Rei: has d'entendre que, venint d'on venim, hi hagi fortíssims recels i que calguin almenys garanties que es farà tot i més per evitar que continuem caient muntanya avall en l'estat del benestar i en les mínimes garanties socials. Ja ens entenem, oi? I això mateix podem dir de la corrupció. Uns mínims compromisos programàtics, sabent que tocarà gestionar la misèria durant encara un temps, faran que el programa sigui autènticament transversal i transgressor. I si no es fa la Llista, si més no el govern. El full de ruta ha de ser clar i ser el centre del programa. Però no pot ser únic i excloent, llevat que, en algun altre lloc, s'expliqui molt clarament què es farà mentrestant (i on fer-ho sinó en un programa?). Insistir en això és matar tota possibilitat de llista unitària (llavors seria, efectivament, molt millor votar llistes separades amb full de ruta comú, però amb programa d'actuació diferent).
Que acceptis el sistema de primàries obertes per a fer les llistes. No s'hi val a proclamar la pròpia generositat dient 'puc ser el primer, o l'últim'. La generositat no es proclama: es demostra. Sigues generós i comparteix l'elecció de les llistes, com he explicat més amunt (i no pressionis amb 'primer o últim'. Pots ser segon? Pots ser vice-president en un govern amb president-àrbitre institucional?).
Que promoguis al màxim l'opció de la Llista, però no estripis les cartes si al final no pot ser. És, de llarg, la millor solució... si es fa bé. Però entre la millor i la pitjor, hi ha molt marge.
Aprofita-ho per a rehabilitar una mica la casa. No vull moralitzar, però CiU (i CDC) són fórmules marcades per l'autonomisme, el pacte constitucional, i molt marcades per allò que ara en diuen vella política. Avui l'escenari és molt diferent. Com que és una carta als Reis i espero obtenir-ne regals, no aniré més enllà ;-) Però, amb llista unitària o sense, al país li cal, també, una força de centre-dreta, i ara com ara sembla molt desinflada. Canvieu-li el nom, els estatuts (aclarint si el marc de referència immediat és la independència) i aclariu d'una vegada si la puta i la Ramoneta han estat expulsades o només són suspeses cautelarment de militància.
Que demostris que la nova CDC (CatDem? Partit Liberal Demòcrata?) ha trencat amb un passat que, com a molt mínim, ha estat neutral amb la corrupció (com bona part del país, siguem sincers).
En fi, presi… Rei: que admetis que la transversalitat, la voluntat de sumar esforços no toqui tan sols l'àmbit del sobiranisme, sinó també el social i el de la regeneració democràtica (sí, ja ho sé: sóc un pesat, però és que és important). I sobretot, esvaeix els dubtes que tot plegat és un 'remake' local de 'Salveu el soldat Artur'. Generositat, i determinació en l'objectiu, no en la tàctica.
3. Benvolgut Rei CUPasar
Rei de personalitat col·lectiva, que aquí haureu de compartir amb Procés Constituent i més forces de l'esquerra alternativa, anticapitalista, transformadora… (ja paro, ja). Jo voldria que m'expliquéssiu, de manera clara i entenedora, per què dir que totes les sumes no sumen us embla prou per a no participar a la Llista. Per a mantenir-hi distàncies, ho entenc. Per a tenir-ne molts dubtes, també. Però és ben definitiu que voldreu seguir un estel diferent per anar a Betlem? Se'n pot parlar?
A veure: jo no us demano pas que renuncieu a res, però sí, i sobretot, que sigueu ambiciosos. Voldria saber fins a quin punt poder influir políticament és rellevant. Fins ara heu donat moltes mostres que no us conformeu a ser oposició amb principis però irrellevant i que voleu, també, participar, incidir i influir des de les vostres posicions. Doncs ara teniu, potser, una oportunitat (única?) d'aconseguir mesures concretes. Més enllà d'allò que poden aconseguir 3 diputats o 8, sobretot si no són imprescindibles per a formar govern o tenir majoria (cosa que, ara com ara, no sap ningú). Vista la seguretat que ningú no obtindrà majoria absoluta (ni clara) en solitari, vist que la nostra dreta, per una vegada, podria estar disposada a fer concessions per tal d'assolir l'objectiu comú, no podríeu mirar de negociar ara algunes mesures possibles? Ara, és possible. Després de les eleccions, dependrà dels resultats (vostres i de tots els altres).
És clar que no podreu imposar el vostre programa. I és clar que el marc financer i legislatiu actual limiten molt allò que es pot fer. Però segur que hi ha marge, i vosaltres sabreu on, i com. I segur que es poden negociar ara mesures per a incorporar allò que en podríem dir paquet legislatiu del Big Bang: normes a aprovar conjuntament amb la desconnexió jurídica de l'estat espanyol, que caldrà fer en algun moment d'aquests disset mesos. Val més ser coherents però marginats?
Podríeu considerar, per exemple, això:
Intenteu negociar amb els altres partits unes mesures clares i concretes que puguin visualitzar que el procés és també el factor real de canvi.
Un exemple: no seria molt útil (per a tothom) que David Fernández, en lloc de presidir una comissió d'investigació sobre el passat de la corrupció des d'una posició minoritària, tingués un lloc de responsabilitat al govern per a supervisar què passa ara i quines mesures cal prendre pel futur?
Un altre exemple, per al paquet legislatiu del Big Bang. Normativa de la crisi d'habitatge: dació en pagament i decretar no embargable l'habitatge habitual de gent gran (i famílies amb fills menors) per sota de determinat nivell de rendes. Més pla sobre habitatges buits de la banca (aprofiteu-ho ara que la banca té molt poc pes polític en el procés…).
Bé, poseu vosaltres els exemples que vulgueu, i intenteu-los negociar. Però aclariu-me (aclariu-nos) si obtenir-los o no seria motiu per a considerar d'anar en una llista unitària o no.
I, ja baixant a un nivell més realista, em temo: i quins serien suficients per a formar part d'un govern d'unitat?
Que ens digueu si, en cas d'optar per llista separada, acceptaríeu un model a la italiana, encara que fos només sobre el full de ruta. Vaja, si hi haurà, almenys, compromís sobre aquest punt del programa.
Si, en cas d'anar en llistes separades, acceptaríeu candidats de la societat civil triats per mecanismes conjunts amb les altres dues llistes.
Ambició, espero de vosaltres. Per sobre de coherència, ja ho sé. Però un cop l'any els nens que creiem en els Reis podem demanar el que vulguem ,-)
4. Benvolguts patges i pastorets de l'ANC, Òmnium, Súmate i resta de societat civil organitzada i mobilitzada.
Arromangueu-vos la camisa! Sí, sí: ja sé que fa molt de temps que ho feu. Però, com ho diria? Ara és l'hora. Us sona? La Llista, per a ser alguna cosa més que una sopa de sigles, per a ser autènticament unitària i transversal, necessita la implicació de... bé, de vosaltres, i de tots nosaltres. I les plebiscitàries, per a ser alguna cosa més que unes eleccions, també. En concret us demano que:
Pressioneu perquè la Llista tingui un programa clar sobre el camí de la independència, però també uns mínims clars sobre els altres dos àmbits (social-econòmic i democràtic, tants cops mencionats en aquesta carta). I això com a condició per a donar suport a cap llista, sigui unitària o múltiple.
Que impulseu un procés per a arribar a aquests compromisos. A les diapositives que he vinculat abans n'hi ha un possible exemple. Però reunions conjuntes de tots els líders no són pas la millor manera. No sou un partit, no us comporteu com ho fan ells.
Que pressioneu perquè es facin unes primàries per a decidir caps de llista, fórmula de govern i membres de la Llista. Més precisament: organitzeu-lo vosaltres, el procés de primàries, i ja us seguiran, ja ho veureu. I feu-ho de seguida.
Que us impliqueu, amb els partits, a buscar noms per a la Llista, tant per a ser nominats als llocs elegibles a les primàries, com per a ocupar els darrers llocs d'honor (que no caldria sotmetre a primàries, és clar). Els partits, que facin les llistes de la seva quota, i que col·laborin a nomenar la resta.
* Si no voleu canviar els vostres estatuts, feu dimitir Carme Forcadell (total, no pot ser reelegida al maig…) i que sigui candidata a un dels quatre caps de llista. A Òmnium no sé com funciona, però Muriel Casals hi ha de ser. Si no vol ser diputada, doncs que tanqui una llista. Ningú no entendria la Llista sense les IndependenTietes!
Proposeu una comissió de participació ciutadana per al seguiment del procés constituent. Ningú no discutirà la legitimitat de la Carme com a garant de la mobilització ciutadana i hauria de ser aquesta la seva contribució futura: presidir-la.
I si al final no surt la Llista, valoreu (deixeu-nos valorar) si no convé fer la quarta llista. Una llista sense cap suport de cap partit, cap persona que hagi tingut mai cap càrrec electe ni a cap partit, per a recollir, si convé, els frustrats de la no-llista unitària. Perquè de sectaris no n'hi ha només als partits, i si no hem de perdre cap vot, doncs mira, potser caldrà fer això (a part, aquesta llista tindria una altra funció: 'backup' en cas que al govern espanyol, o a algun tribunal, se li acudís d'inhabilitar les llistes dels partits…).
Ehem, d'això… A veure…, ja que hi som: no contracteu per a la campanya els que us van perpetrar això de la Gigaenquesta, si us plau. (Uf, ja ho he dit.)
En resum: no substituïu els partits, però no els deixeu sols. I no ens deixeu sense veu ni vies de participació a tots nosaltres.
5. Benvolguts camells, o sigui, benvolguts conciutadans que duem tan bé com podem la càrrega del país.
Us demano, em demano i ens demano una cosa molt senzilla: que fem de camells, no pas de rucs. Que duguem totes les peces del projecte endavant, que empenyem perquè les eleccions donin el mandat democràtic que sembla que encara falta. Que exigim imaginació i generositat, però que donem exactament això mateix, a més de suport i entusiasme. I que demostrem, si cal, que tenim les gepes ben plenes de reserves: fa temps que omplim el carrer, que omplim debats, actes i assemblees, i que omplim urnes. I ens queden ganes i energies per a continuar-ho fent, si cal.
Recordem, sobretot, que la joguina esperada és un país millor a través de la independència, no pas un tipus de llista, ni d'eleccions, ni un líder. Il·lusió, empenta i participació (i menys derrotisme, si us plau).
6. Ben… d'això: Il·lustríssim caganer Marianu.
Ja sé que no duus regals. I que aquest pessebre t'incomoda d'una manera definitiva i irrevocable. Si poguessis el suspendries, dissoldries o suprimiries, ho entenc. Però mentre hi siguis, ens pots fer el favor de fer-nos la campanya pel sí uns quants mesos més? Vaaaaa, que NINGÚ no ho fa com el caganer Marianu! Ni els nostres partits ni la nostra societat civil no és, ni de lluny, tan eficaç! Ja sé que no hi podrem confiar eternament, i que algun dia ens haurem d'espavilar tot sols a trobar cohesió i argumentari, però aquest 2015, sispli, siiiiiispli, que a canvi et prometem no oposar-te mai més ni al pessebre (ni enlloc). Un darrer servei en nom del 'cariño y el respeto'. No cal pas gaire: només que continuïs igual.
Finalment, us demano a tots tres reis que als aspirants a sectaris i caïnites del país els porteu una mica de carbó. Però de sucre, eh? A veure si s'endolceixen una mica (o si, almenys, no ens amarguen a tots plegats).
Un nen (encara) il·lusionat, que ha fet molta bondat i que encara es portarà (i votarà) millor el 2015.
PS: Els errors tipogràfics, ortogràfics, gramaticals, programàtics i ideològics són tots meus, i marca de la casa.
Editorial
-
La manera de guanyar importa
Vicent Partal
27.07.2015
-
La fi de Pujol i la fi de la Catalunya autònoma
Vicent Partal
25.07.2015
-
7 contra 155?
Vicent Partal
24.07.2015
-
El 155 o l'evidència de la desesperació
Vicent Partal
23.07.2015
-
Rajoy i els conceptes més elementals
Vicent Partal
22.07.2015
-
Anem a totes
Vicent Partal
21.07.2015
-
Ciutadans contra el(s) valencià(ns)
Vicent Partal
20.07.2015
-
Contra la revolució
Vicent Partal
17.07.2015
-
Les tres explicacions que no entendran mai
Vicent Partal
16.07.2015
-
Setanta-cinc dies per a treballar tots com bojos
Vicent Partal
15.07.2015
-
Bones vibracions…
Vicent Partal
14.07.2015
-
Turbulències, també a Podem
Vicent Partal
13.07.2015
-
Lleida és un gran exemple
Vicent Partal
10.07.2015
-
I ara un parell de preguntes
Vicent Partal
09.07.2015
-
Entre Irlanda i la CUP
Vicent Partal
08.07.2015
-
(In)justícies
Vicent Partal
07.07.2015
-
La democràcia té límits?
Vicent Partal
06.07.2015
-
Persistència per a guanyar
Vicent Partal
05.07.2015
-
Sumar
Vicent Partal
03.07.2015
-
L’embolic d’Iceta amb el 9-N
Vicent Partal
02.07.2015
-
Contra la 'llei mordassa'
Vicent Partal
01.07.2015
-
Europa, en perill
Vicent Partal
30.06.2015
-
A les vostres mans
Vicent Partal
29.06.2015
-
La trampa
Vicent Partal
26.06.2015
-
El retorn de la Generalitat
Vicent Partal
25.06.2015