Opinió

 

<38/72>

Francesc Felipe

23.12.2011

Francesc Felipe: 'Cinema en català a València per voluntat i sense cap ajut econòmic'

Per primera vegada arriba, en plena campanya nadalenca, una estrena cinematogràfica infantil en català a València. Serà hui divendres 23 de desembre amb el film 'Floquet de neu'. Un fet clar de normalitat i una bona mostra que hi ha un sector emergent de la societat valenciana que consumeix productes en la llengua que compartim. Un notícia que significa una primera aproximació de dues empreses (Filmax, amb seu a Barcelona i Ocine, amb seu a Girona) per ampliar quota de mercat i normalitzar l’exhibició valenciana amb la decisió d'estrenar també en versió en la llengua pròpia de valencians i valencianes en una sala cinema de València ciutat. Sense que cap llei valenciana els obligue i sense cap ajut econòmic per fer-ho.

Més que un fet concret és un símptoma que els models que no es podien moure s'estan movent i es poden moure tant ací i com allà. No ha sigut Ocine l’únic exhibidor de la ciutat interessat en la proposta d’estrenar 'Floquet de neu' en la nostra llengua a València.
 
Òbviament hi ha hagut una col·laboració decisiva amb l'entitat cívica Escola Valenciana, que s'ha compromès en la difusió del film entre les escoles amb línia en valencià. Un suport al sector que l'entitat començà fa sis anys amb uns resultats a data de 2011 que han superat els 30.000 espectadors en les diferents etapes del projecte Cinema a l’Escola a la capital valenciana.
 
Campanyes com 'Cinema en valencià' de les universitats públiques o projectes com el festival de cinema Inquiet també han contribuït a consolidar un sector de públic al País Valencià que lluny de quedar-se només en el camp de les entitats i institucions ha traspassat el món de l'escola i la universitat per arribar al carrer. També associacions veïnals, com Velluters i Patraix, i centres culturals s'han sumat a l'exhibició de pel·lícules en valencià per compensar la manca d’oferta en la cartellera cinematogràfica de la capital valenciana.

Un aspecte afegit que ha jugat a favor de la viabilitat d’aquest projecte és la digitalització de les sales, que ha repercutit en la reducció de costos de la distribució de les còpies i en la facilitat de canvi de llengua o versió: actualment canviar la llengua només suposa un clic des de la pròpia sala de projecció. El compromís dels exhibidors com el d’Escola Valenciana és intentar estendre les projeccions en la nostra llengua al llarg de l'any i arreu del país.

Francesc Felipe, periodista i realitzador.

Editorial