Opinió

Josep Manel Ximenis

10.02.2012

Josep Manel Ximenis: 'La insubmissió fiscal ha de ser una acció conjunta de tots els municipis'

Amb la moció aprovada, l'Ajuntament d'Arenys de Munt dóna suport a la campanya de Diem prou!, que demana la insubmissió fiscal i que es desviïn els impostos a l'Agència Tributària Catalana. És una moció que va entrar el grup d'ERC i la vam treballar conjuntament perquè l'Ajuntament ja feia dies que treballava en la mateixa línia, analitzant els passos que s'han de fer per poder arribar a aquest extrem. Ara som a l'espera de la resposta que ens doni l'Agència Tributària espanyola, sobre si l'ajuntament o les administracions públiques catalanes poden liquidar els seus impostos en comptes de fer-ho a Hisenda.

Demanem a la Hisenda espanyola com ho hem de fer i si ells estan preparats per fer-ho, ja que ara com ara sembla que el seu reglament no ho contempla. Per això també demanen als grups parlamentaris que refacin el reglament de manera que es puguin recaptar impostos estatals i després, en tot cas, donar els diners a l'estat, si toca.

Volem fer pedagogia entre la ciutadania, que sigui coneixedora de la campanya d'insubmissió fiscal, i com a ajuntament, ho estudiem i ho plantegem.

També volem que sigui una acció conjunta, perquè no tindria sentit que un sol ajuntament deixés de pagar impostos a hisenda per a pagar-los a l'agència catalana. Podria acabar convertint-se en un delicte. Per evitar-ho, ha de ser una acció conjunta, i hauria de ser a través de l'Associació de Municipis per la Independència.

Continuaríem pagant els mateixos impostos. Som responsables i sabem que si no paguem impostos, el sistema públic no funcionaria. Es tracta de decidir com i a qui els paguem. Com a independentistes, preferim pagar-los a Barcelona abans que a Madrid, i en tot cas, quan Barcelona els gestioni, ja decidirà què fa: si els envia a Madrid o se'ls queda per gestionar altres coses. Hi haurà beneficis directes per al país i indirectes per als ajuntaments.

Es tracta que els diners siguin més a prop i puguin retornar cap al municipi. No deixa de ser un intent de fer el concert econòmic basc, però de manera indirecta. Que és el que hem de fer sempre els catalans: totes les lleis estan fetes en contra nostra, així que hem de buscar els sistemes per a saltar-nos les lleis i posar en evidència que les lleis inicials són perverses i van en contra nostra.


Josep Manel Ximenis, batlle d'Arenys de Munt
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb)

Editorial