Opinió

Regina Laguna

26.12.2011

El sastre valent

El Tribunal Superior de Justícia valencià va rebre ahir un ballarí excepcional..., i valent. El mal anomenat sastre, José Tomás –director de les botigues Milano i Forever Young a Madrid–, aquell qui va prendre mides a l'ex-president de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, va declarar de valent. Ahir va revelar al judici que el febrer de 2009, quan va declarar al jutge Baltasar Garzón pel cas Gürtel, Camps li va cridar insistentment el dia abans, diumenge, fins passada la mitjanit i també dilluns a dos quarts de vuit del matí. Li va dir, a Tomás: 'Per favor, si m'ajudes a sortir-me'n, quan passe tot, ací baix no et faltarà de res.' Aquesta frase sorprenent encara ho és més pel fet que no surt d’un encausat que pot mentir al jurat, sinó que es tracta del testimoni d’una persona que pot ser jutjada per falsedat si es demostrara que ha mentit.

Però no va ser així. Tomás no el va ajudar a sortir-se'n, de l’embolic, malgrat la promesa, i va ser acomiadat de la seua empresa quan l'ex-ministre del PP Federico Trillo va passar pel despatx d’Eduardo Hinojosa, el propietari de les botigues. El seu testimoni de càrrec va ser posat en dubte per l’advocat de la defensa, Javier Boix, eixe i fins a sis declaracions més que es van fer en instrucció. José Tomás va parlar clar: 'De tot el que s'ha fet al senyor Camps, de tots els vestits, no n’ha pagat cap i ho he jurat per Déu.'

I aquesta va ser una afirmació repetida durant tot el dia d’ahir, perquè Tomàs va declarar més de sis hores. 'No n’ha pagat cap!', va exclamar arran de les preguntes de totes les parts: 'Ja ho vaig dir a Garzón, que el senyor Camps mai no ha pagat un vestit.' El jutge li va preguntar a mitja sessió si volia un recés, però el sastre va dir que no, que volia continuar 'per posar fi a aquest calvari que ja dura tres anys'. De fet, l'empresa va denunciar Tomás per factures falses després d’acomiadar-lo, però el jutjat social de Madrid va donar la raó al sastre i el van haver d'indemnitzar.

No li van reparar el dany moral, a aquest venedor, que va deixar l’escola a tretze anys i que, com a bon pare de jutge i, per tant, ben aconsellat, va plantar cara a tothom traint fins i tot els seus ideals. 'Sóc votant del PP des de sempre i per mi era un orgull vestir Camps', va declarar. En cap moment no va dubtar a 'trair' els qui van ser gent de confiança durant tants anys –'Coneixia l'Álvaro des de feia vint anys, quan treballava a Antena 3'– i per això va recordar al tribunal popular les paralules d’aquest últim, conegut com el Bigotis: 'Que no se t’escape mai que tu saps que no paguen', ni l'armilla del frac per a la visita al Papa ni la caçadora que va estrenar a la fórmula 1 i que va tenir 'un gran èxit'.

Regina Laguna, periodista.

Editorial