Opinió

Pau Vidal

29.01.2013

Contra la violència, virulència

La guerra serà virulenta o no serà. Si més no per la nostra banda. Per la de l'enemic serà (ja ho és) violenta, perquè ho ha estat sempre i perquè la violència és el seu llenguatge. Antany física, avui verbal i judicial. A cop de destral van exterminar milions d'indígenes a l'Amèrica pre-colombina i ara a cop d'amenaça i de demanda ens volen acabar d'esborrar a nosaltres. 


La nostra arma, en canvi, ha de ser la virulència. No feu cas de l'última moda en matèria de redacció periodística i opinionisme de cul llogat, que les considera sinònimes. 'Violència' ve de 'vis', força, i 'virulència' no diríeu mai de què? Doncs sí senyor, del que sembla: de 'virus', és a dir, verí. El virus no és intrínsecament fort; el potencial destructiu li depèn de la capacitat d'escampar-se que tingui, de multiplicar-se fins a fer que l'acumulació de pessics sigui més nociva que no l'impacte del cop de puny del violent. Nosaltres, que de cops de puny no en sabem clavar (i, si en sabíem, n'hem desaprès. No és revelador que ni tan sols disposem d'un mot específic, l'equivalent de 'puñetazo', per dir-ho? I ídem amb 'patada', que ens fa recórrer a la quasi indolora 'puntada de peu'? I no és pas cosa banal. Un caràcter que ha inventat un augmentatiu com 'patadón' ja es veu que té les de guanyar contra un altre que no sap ni com dir-ho), nosaltres, deia, hem de ser virulents. Hem de ser malignes i patògens, encomanar la infecció alliberadora amb els mitjans que dominem, els que funcionen amb el pensament: el discurs, tant oral com escrit.


Un insigne col·lega em posava un exemple revelador. Com és que en català no es diu que qui es rendeix abaixa els braços sinó que acota el cap? Perquè 'bajar los brazos' implica que primer els has alçats, a manera de goril·la clavant-se cops al pit, per demostrar la teva força a fi d'intimidar el rival; acotar el cap, en canvi, implica que prèviament l'has alçat, és a dir, has fet ostentació d'intel·ligència, has dit al teu enemic: 'Veus aquesta closca? Doncs amb això te la fotré, i les teves bravates simiesques no et serviran de res.'


Mentre l'enemic branda els punys, doncs, nosaltres escampem toxines. La infecció ja corre, i ara s'escampa virulentament per zones fins no fa gaire dotades d'uns anticossos que les feien, semblava, immunes. L'ANC ja ha començat a muntar mítings a Santa Coloma de Gramenet, a Cornellà, a l'Hospitalet. Però no n'hi ha prou. Cal més epidèmia, més virulència, perquè l'amenaça del goril·la certament fa por i fins la toxina més valenta pot tenir un moment de defallença. Quan haurem conquerit la major part de les cèl·lules de l'organisme, els simiescos cops de puny impactaran en l'aire perquè la meiosi ja haurà començat.

Editorial