Opinió

Àlex Daudén

21.06.2013

Àlex Daudén: Surt al carrer contra els abusos bancaris i els fraus financers!

Durant els anys d'expansió econòmica, el model de producció es va basar en profunds desequilibris entre productors, d'una banda, i consumidors i treballadors, d'una altra. El model d'economia especulativa imperant ha permès que l'establishment empresarial i financer s'enriquís en canvi de més precarietat ciutadana i de relegar els nostres drets a la mínima expressió. Un model insostenible i pervers que ha vetllat pels interessos d'uns quants per postergar i arraconar els interessos legítims dels consumidors que, avui dia, paguem la penyora d'una crisi econòmica que no hem originat. S'ha demostrat que la fal·làcia liberal de la mà invisible té responsables amb noms propis i interessos corporatius. I, mentrestant, els organismes públics han fet els ulls grossos sota el jou de la banca i les grans corporacions empresarials.


El sistema financer ha deixat una factura social de sobreendeutament familiar, execucions hipotecaries, fraus a l'estalvi i espoliació de les economies domèstiques. El consumisme alienador que ha dominat la societat, alimentat hàbilment des de posicions interessades, va ser el cultiu perfecte perquè bancs i caixes, en una lluita aferrissada de quota de mercat, fessin extensiu el crèdit, especialment l'hipotecari, sense un mínim criteri d'equilibri raonable, cosa que ha tingut conseqüències dramàtiques.


A Catalunya, el capital constituït amb hipoteques assolia el mes de febrer la xifra escandalosa de 650 milions d'euros i, des de l'any 2007, acumulem 84.269 execucions hipotecàries, un 75% de les quals sobre l'únic habitatge familiar. I, mentre la injusta legislació hipotecària no dóna resposta a la terrible problemàtica dels desnonaments, deixa indefensos els ciutadans i condueix moltes famílies a l'exclusió social, a casa nostra encara avui hi ha més de 450.000 habitatges buits.


En aquesta dinàmica també de clàusules abusives, comissions, crèdits al consum, personals i targetes amb interessos usuraris, centenars de famílies s'han trobat amb nivells d'endeutament inassumibles, sovint amb la impossibilitat de pagar els deutes, fins a situacions límit contra les quals hom no ha volgut reaccionar. I, novament, els serveis financers s'han encarit 25 vegades més que la mitjana de la Unió Europea.


Hem estat els usuaris i consumidors que hem hagut de pagar el primer rescat bancari amb més de 30.000 milions d'euros comercialitzats en participacions preferents i deute subordinat, que va fer que a 600.000 famílies catalanes els confisquessin els estalvis. Per no parlar de l'estafa filatèlica de Fòrum-Afinsa, amb més de set anys de falses promeses polítiques, incompliments i mentides reiterades.


És l'hora de reclamar polítiques alternatives per a avançar cap a un nou model econòmic que permeti de desenvolupar una política socialment justa per als ciutadans, que eviti de caure en la roda d'un consumisme irresponsable i que tingui la protecció i la garantia dels drets dels usuaris en el punt de mira. En definitiva, no és possible un canvi de model sense apel·lar a la democratització de l'economia. Per tot això, fem una crida a tota la ciutadania a participar en la manifestació contra els abusos bancaris i els fraus financers que l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya ha convocat demà, 22 de juny. Junts podem.



Àlex Daudén i Zamora, coordinador general d'AICEC-ADICAE

Editorial