Opinió

 

<124/169>

Vicent Partal

20.10.2006

Antaviana

Avui al vespre la gent d'Antaviana oferirà una festa a les Borges Blanques per celebrar els deu anys d'aquesta empresa exemplar del món d'internet al nostre país. Serà una oportunitat d'agrair-los la molta feina que han sabut fer, però també serà, naturalment, un punt d'aplec de mota gent que en tota aquesta dècada ha contribuït a fer d'internet un cas d'èxit del català. I això té un gran valor.

Té un gran valor perquè sovint, unes quantes dotzenes de persones i d'empreses que han fet possible l'existència i l'enorme visibilitat de la xarxa catalana, no han rebut el reconeixement que calia. En aquest aspecte, d'Antavianes, n'hi ha hagut un bon grapat, repartides per tot el territori, una trama molt sòlida que és, precisament, allò que explica la potència del fenomen.

Des de les Garrigues la gent d'Antaviana ha batallat incansablement per una internet de qualitat, rigorosa, però no pas ensopida, creativa, desacomplexada, arrelada a l'entorn. Ells saben millor que ningú que no ha estat (que no és) fàcil. Fan webs, han fet feina dissenyant i implantant algunes de les webs més importants del país, i ho han fet sense abandonar les Borges. Van i vénen de Barcelona o de qualsevol part del món, però saben que tenen el cor i l'arrel allà. Saben que la tenen allà i volen que això es note, i assumeixen la responsabilitat d'aconseguir-ho. Potser és això que els dóna força per a superar amb nota dificultats evidents, com ara que la connexió a internet encara avui siga més cara i difícil a les comarques rurals que no a la ciutat.

Des d'allà no han tingut complexos per a innovar i experimentar. Per a posar-se en primera fila europea; per exemple, amb el seu laboratori d'experimentació gràfica Astramat o amb el CMYK. Des d'allà han sabut barrejar, com pocs, bon ofici amb sensibilitat popular, amb aportacions com la Capella Virtual de veneració a la insigne Santa Tecla. Des d'allà han sabut treballar d'una manera constant durant deu anys, tan apassionants com difícils, tan esperançadors com complicats, i han aconseguit de bastir una empresa que és tot un model.

Però encara hi ha una cosa que, per mi, és més important: des d'allà han sabut ser part d'aquesta xarxa catalana de webs, que és un èxit notable, consagrat internacionalment amb la consecució del domini .cat.

Pocs països del món poden lluir un repertori tan horitzontal de bones iniciatives, escampades per tot el territori, que se saben part d'un tot, no pas coordinades per força, ni anheloses de menjar-se les unes a les altres,. Hi ha un model català d'internet, recognoscible a tot el món. I aquest model català d'internet no es basa en empreses monstruoses, en models verticals ni en monopolis. Es basa en un ecosistema molt sostenible de gent que es respecta, que s'ajuda quan cal sense demanar res en canvi, que se sent vinculada als altres sense tenir-ne l'obligació, i que pacta, espontàniament, destil·lant-les amb el pas dels anys, unes normes de feina, una filosofia, una manera de fer i de compartir.

Antaviana avui, quan celebra els deu primers anys, és, en aquest aspecte, un símbol per a molts de nosaltres. Un símbol de tanta i tanta gent que ha fet feina tots aquests anys, de moltíssimes hores d'esforç poc conegut i responsable, d'una manera de fer solidària, que es reconeix com a part d'un tot, sense que la competència natural entre empreses o grups acabi fent-ne enemics irreconciliables. Sense aquesta manera de fer, que Antaviana també, i tan bé, representa, la xarxa catalana no existiria, no hauria estat l'èxit que és. Ni que siga sols per això, i no és sols per això, ja mereixen tot l'agraïment que els pugam demostrar.

Mail Obert