Opinió

 

<123/169>

Vicent Partal

14.11.2007

Excusa

Diu l'Alcover-Moll que una excusa és un pretext: ‘raó ostensible que es dóna per amagar el motiu real d'una acció, procurant eludir un possible retret‘. Rodó. Diuen els socialistes que no votaran al Parlament de Catalunya la demanda de dimissió de la ministra dels trens perquè ‘la tasca del Parlament de Catalunya és el control del govern de la Generalitat. El control del govern de l’estat correspon a les Corts Generals i, en conseqüència, no correspon al Parlament exercir la funció de control de govern de l’estat, en la qual s’emmarcaria la petició de dimissió de la ministra de Foment‘. Bona.

La raó de debò la sabem tots. El PSC no vol demanar la dimissió d'una ministra del seu mateix partit. O del partit del qual el PSC és federat, subordinat o com caram hàgem de definir això. Ho sap tot el país, més encara quan els socialistes ací no opten per defensar la ministra al Parlament. A Madrid sí que ho feren, però ací no ho faran; no gosen. No diran que aquesta és una ministra excel·lent i que, per tant, no hi ha motiu per a demanar-ne la dimissió. En comptes d'això defensaran que el Parlament no és qui per a demanar la dimissió d'una ministra espanyola.

És trista la mentalitat regional i subsidiària que això amaga. Però és que és una excusa i, quan dónes una excusa, t'exposes a la incongruència més gran. Així, doncs, el Parlament de Catalunya no pot demanar la dimissió d’aqueixa ministra dels trens, però, en canvi, sí que pot expressar-se sobre la guerra de l'Irac (cosa que féu el 21 de març de 2003) o opinar sobre l'alliberament de les infermeres búlgares detingudes a Líbia (cosa que féu el 21 de desembre de 2006) o pot condemnar l'atemptat contra les tropes espanyoles al Líban (condemna que hauria de correspondre, segons la lògica expressada pel PSC, al Congrés espanyol, però que el Parlament de Catalunya féu el 28 de juny d'enguany).

Ja ho diu l'Alcover: ‘amagar el motiu real d'una acció, procurant eludir un possible retret‘. És clar que una cosa és procurar-ho i una altra aconseguir-ho. Per més gesticulació i xerrameca que avui posen sobre la taula, tots sabem per quin motiu el PSC no votarà la reprovació de la ministra dels trens: perquè no volen votar contra ells mateixos. No?

Mail Obert