Opinió

Pere Portabella

07.11.2011

Pere Portabella: 'Molts ens vam educar en política a cop d'assemblea'

L'Assemblea de Catalunya va ser una plataforma molt vàlida, sobretot per la unitat de les forces polítiques que va possibilitar, des dels nacionalistes i independentistes fins als moviments d'esquerres més enllà del PSUC. Hi havia totes les forces polítiques antifranquistes. I fou un instrument molt útil per al final de la dictadura: les figures que van sortir d'allà, les més preparades, foren les encarregades d'ocupar i de tirar endavant les noves institucions democràtiques, i es van aconseguir algunes de les fites més importants que es perseguien, com l'estatut d'autonomia, que encara que no va ser el desitjat. Va tenir un paper important.

Però l'Assemblea de Catalunya va adequar-se a un temps històric i el seu esperit no es pot transportar a avui, perquè llavors les circumstàncies eren molt diferents. Fou un moviment molt important des del punt de vista unitari i de funcionament assambleari. Molts ens vam educar en política a cop d'assemblea.

Quan parlem del funcionament assembleari parlem de la intel·ligència col·lectiva, que és transversal i que és un element de cohesió, perquè al final per decantació (les assemblees necessiten més temps perquè tothom té dret de paraula) s'arriba a uns acords de mínims, però que són estructurals.

Però ara, després de molts anys, aquest tipus de funcionament ha rebrotat mercès als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, i la gent ocupa l'espai públic per reclamar més ètica i més transparència als partits polítics. En aquest sentit, sí que hi ha unes similituds amb el moment actual.


Pere Portabella, cineasta i membre de l'Assemblea de Catalunya

(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial