Opinió

Jordi Coca

07.11.2011

Jordi Coca: 'Per mi, ha guanyat la dreta reaccionària'

Aquesta és la meva valoració: Per mi, ha guanyat la dreta reaccionària. El govern, no solament la Conselleria de Cultura, ha volgut tornar a recuperar tot el control, tenir tots els fils a les mans. Hem intentat totes les vies de diàleg possibles, fins i tot amb el president Mas, però CiU no té voluntat de tirar endavant el Consell. El govern no està per a aprofundir la democràcia. I és una llàstima, perquè s'ha perdut una ocasió esplèndida de ser capdavanters a l'estat espanyol en l'àmbit cultural. Però amb aquest govern no hi ha manera. Si retallen la sanitat i l'educació com fan, en cultura és exactament igual.

La setmana passada els membres del CoNCA vam decidir que aquesta situació no anava enlloc, que tot havia acabat perdent sentit. I hem dimitit, tots excepte la Pilar Parcerisas. A mi, em van cridar per fer possible el Consell de la Cultura i de les Arts i no vull participar en un organisme assessor, que és en què es convertirà ara el CoNCA; d'aquests que ja n'hi ha uns quants. No tinc per què participar-hi.

La Llei Omnibus referida al CoNCA es votarà al parlament el 10-11 de desembre. La dimissió en bloc també té la intenció de fer reaccionar els partits polítics de l'oposició, vejam si poden reconduir la situació.

Al març el CoNCA hauria fet tres anys. I jo crec que, superades les dificultats inicials (dimissió del primer president, Xavier Bru de Sala, només dos mesos després de la institució del CoNCA), que foren d'índole personal, el Consell ha donat mostres a bastament de la voluntat de construir un altre procediment en la distribució dels diners que es destinen a la creació. Però amb l'arribada de CiU al govern, tot va començar a anar malament: CiU no vol aquest model nou i més democràtic, sinó que vol restituir el model antic, en què el polític controla tots els fils. I quan parla d'un suposat estalvi, és una mentida com una casa de pagès. La creació de la famosa finestreta única no inclou l'ICIC. És un despropòsit.

Jordi Coca, escriptor i membre dimissionari del CoNCA

(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial