Opinió

Martxelo Otamendi

20.11.2011

Otamendi: 'Amb aquests resultats, al parlament basc hi hauria majoria absoluta sobiranista'

Els del País Basc són uns resultats molt interessants perquè per primera vegada hi haurà dos grups parlamentaris bascos al congrés espanyol. És un resultat molt bo per als abertzales en general. Però Amaiur ha guanyat al PNB, malgrat la possibilitat d'aquests de treure rendiment de la feina feta a Madrid i de jugar en el seu terreny habitual del joc d'aconseguir competències amb pactes al congrés.

L'altre fet diferencial és que el PSOE no ha fet tan mal resultat al País Basc com l'han fet a la resta de l'estat. I el PP no ha fet tan bons resultats.

A Berria, ja hem fet la projecció d'aquests resultats al parlament basc i Amaiur i PNB aconseguirien 20 escons cadascú. Una majoria de quaranta diputats abertzales és una rotunda majoria absoluta, a la qual es podria sumar Ezker Batua, amb dos diputats.

El resultat de les eleccions espanyoles pot marcar un abans i un després a la política basca i deixen molt debilitat el govern de Patxi López. Caldrà veure si podrà aguantar els dos anys que queden de mandat amb una majoria social abertzale tan forta. No és clar que el Partit Popular mantingui el seu suport a López com fins ara.

S'ha demostrat que la capacitat de l'esquerra abertzale renovada d'aglutinar forces per un procés democràtic i cap a la independència ha donat molt bon resultat. Han guanyat al PNB, han demostrat que se'l pot guanyar, més enllà de determinats ajuntaments, en un terreny on es troba molt còmode, com és anar a Madrid a aconseguir coses. Caldrà veure si aquesta victòria de l'esquerra abertzale es trasllada també al parlament basc.

Editorial