Opinió

Miquel Strubell

25.10.2011

Miquel Strubell: 'Seríem per sobre dels criteris que va exigir la UE a Montenegro'

Del sondatge del CEO, en destacaria més aviat que ha baixat la gent que s'oposa a la independència, perquè vol dir que no es veu cap mena de tendència a la polarització de les població. Si hi ha polarització, és impossible fer consens. I em penso que és significatiu que la diferència entre favorables i contraris hagi pujat de sis punts. Això és paral·lel a la mateixa tendència, mostrada en les tres onades del sondatge del CEO, d'augment de la gent que opina que Catalunya hauria de ser un país independent o que el nivell d'autonomia actual és insuficient.

En aquest sondatge, el sí al referèndum seria gairebé del 60%, mentre que en l'anterior, no arribava al 56%. Seríem, doncs, per sobre dels criteris que va exigir la Unió Europea en el referèndum de Montenegro, tant quant a participació com a percentatge de vots favorables necessari.

Hi ha una tendència al consens. Em semblen interessants les raons per les quals la gent enquestada diu que votaria com votaria. En la majoria dels casos, els qui votarien a favor diuen que és per millorar el país, per poder decidir, per la gestió del país. I la raó identitària, perfectament respectable, no arriba al 30%. Hi ha raons pragmàtiques, de benestar, d'economia, que dominen en les raons del vot favorable. En canvi, els contraris a la independència diuen, ben bé la meitat, que ho farien per conservar la unitat d'Espanya; uns altres perquè la consideren impossible i solament un 10% diu que Catalunya no milloraria. Les raons que esgrimeixen uns i altres són la clau per a entendre el procés. El vot favorable es fa en benefici col·lectiu; una bona part dels qui voten contra ho fan per raons molt íntimes i personals.


Miquel Strubell, sociolingüista
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial