Opinió

Sílvia Aldavert

25.01.2012

Sílvia Aldavert: 'Tornarem a fer avortaments clandestins?'

L'anunci de Gallardón no és cap sorpresa. El PP ja havia dit que modificaria la llei de l'avortament i estàvem segures que tard o d'hora es referiria a les noies menors, de setze i disset anys, perquè aquest punt a ells els molesta molt.

Ara, que sigui esperat no vol dir que no sigui greu. És un pas enrere enorme. Vam aconseguir la llei que tenim mercès a molts anys de lluita i negociant molt. No oblidem que la majoria d'entitats i moviments que fa anys que treballen pel dret de l'avortament volíem una llei encara molt més progressista. I vam negociar, cedir i assolir un consens per tenir la llei que tenim.

Una llei, d'una altra banda, que respon força a la nostra realitat social. Això que proposa el PP no respon a la realitat social actual. Que les noies de setze i disset anys no puguin decidir la interrupció del seu embaràs és una gran injustícia, perquè la llei d'autonomia del pacient sí que permet als nois i noies d'aquesta edat de decidir sobre els tractaments sanitaris que volen rebre, com per exemple la quimioteràpia. Per tant, les intencions del PP no responen a cap mena de criteri sanitari o científic, sinó ideològic o moral.

I una dada molt important: amb quasi dos anys d'aplicació de la llei de l'avortament actual, resulta que ha baixat el nombre d'avortaments de noies joves, menors i de menys de vint-i-cinc anys. I ha baixat perquè hi ha hagut moltes mesures de prevenció importants. És a dir, més accés a l'avortament no l'ha promogut, sinó que ha servit perquè les noies que el necessitaven realment el poguessin fer legalment.

Cal tenir molt en compte que precisament les noies de setze i disset que es troben en situació d'haver d'interrompre l'embaràs són, en un percentatge important, noies amb una situació familiar complicada i desestructurada. Si la llei es va fer com es va fer va ser per cobrir sobretot aquests casos, que la gent que ens dediquem a treballar-hi diàriament veiem molt sovint. Són noies que no solen tenir gens de suport familiar i que necessiten ajuda. Què passarà, que tornarem a fer avortaments clandestins? Abocarem aquestes noies a fer avortaments il·legals i sense gens de garantia? És un gran error.

Finalment, cal tenir present que una llei com la de l'avortament, que és orgànica, costa molt de canviar, perquè calen tres quartes parts de la cambra. Per tant, no és estrany pensar que la mesura sobre les noies menors sigui una moneda de canvi per a negociar amb els altres partits. És a dir, potser el PP no suprimirà la llei sencera perquè no s'hi veu amb cor, però sí que amb aquesta mesura mirarà de fer content el seu electorat i negociarà amb els altres partits.


Sílvia Aldavert, Associació Planificació Familiar de Catalunya i Balears, entitat integrada a Ca la Dona
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial