Opinió

Gala Pin

20.01.2012

Gala Pin: 'Hi ha una connivència amb els lobbies que no beneficia els autors'

Hi ha uns lobbies de les indústries culturals que queden obsolets i que enlloc d'adaptar-se als nous models que ofereix l'era digital fan la mateixa batalla que van fer alguns quan es va inventar la impremta o quan va aparèixer la fotocòpia. Volen mantenir el seu monopoli no es volen adaptar i tenen un negoci que no volen canviar i fan pressió perquè els governs facin lleis que són beneficioses per a ells, però no per als creadors ni per als artistes. El tancament de Megaupload mostra la connivència del poder públic amb uns lobbies que no beneficien els autors ni els creadors, sinó als intermediaris.

Realment hi ha maneres de monitoritzar quantes descàrregues es fan d'una obra en una web, i de retribuir els drets d'autor als autors, però no als intermediaris. L'intercanvi d'arxius no és una cosa incontrolable ni farà que els artistes es morin de gana, sinó el contrari. En canvi, pot suposar una retribució de drets d'autor més justa que no la que duen a terme les entitats de gestió, o entitats com la RIAA als Estats Units.

Fa pocs dies, quan la Casa Blanca va anunciar que qüestionaria el suport a la llei SOPA perquè no hi havia consens social, Rupert Murdoch va acusar Google de ser el pirata més gran del món. I Google és una font d'ingressos per a molta gent. És l'absurd de fins on poden arribar els lobbies per a defensar els seus interessos.

Amb Internet el dret d'accés a la cultura és més garantit que mai, hi ha més possibilitat d'accedir a la cultura. La denúncia que fem és que el copyright és una excusa per exercir el control sobre internet, que és un espai que tant als governs com a les grans corporacions els fa por perquè s'hi pot crear antagonisme polític i organització d'una manera que ells no entenen. El copyright és una mera excusa per controlar un espai de llibertat.

Gala Pin és membre de X.net i activista.
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb)

Editorial