Opinió

Raül Ramos

09.12.2011

Raül Ramos: 'L'acord és un salt endavant i garanteix la supervivència de l'euro'

Aquesta cimera europea ha arribat tard, perquè fa mesos que veiem com ataquen els principals països de la zona euro amb problemes fiscals. Però, tanmateix, siguem positius: la cimera ja s'ha esdevingut i s'ha aconseguit avançar en el procés de construcció europea. Una de les qüestions més importants és l'anunci que Croàcia s'incorporarà a la Unió Europa. El procés de construcció europea, doncs, continua endavant: hem aconseguit d’ampliar-ne els membres i s'ha concretat la manera d'actuar en política fiscal.

El punt més polèmic és que el Regne Unit prefereix mantenir la posició que ja havia tingut amb l'euro: quedar-se a una banda i mirar-s'ho. Es manté, doncs, la fractura entre el Regne Unit i la resta.

Des del punt de vista del procés de construcció europea, l'acord per una unió fiscal més gran és un salt endavant important. Anem pel bon camí, i l'acord garanteix la supervivència de l'euro. Encara que no sé si s'ha assolit per convenciment o bé perquè l'alternativa (tornar enrere) era molt pitjor.

També es posa de manifest que l'acord ha estat possible perquè França i Alemanya l'han tirat endavant. Era una de les assignatures pendents: el lideratge dels estats membres, que havien de deixar de pensar en els interessos nacionals i donar resposta a la Unió Europa.

Quant als eurobons, entenc els arguments d'Alemanya que no serien una bona eina per a eliminar el risc d'infracció de les regles fiscals. Allò que interessa és que es compleixin els mecanismes, i els eurobons poden fer un doble paper: actuen com a solució, perquè el risc d'un determinat país amb dificultats es diluiria entre la resta, però també pot servir com a excusa, perquè el país sap que si no fa els deures no li passarà res. En un procés temporal, tampoc no era imprescindible i la prudència era l'estratègia adequada.

Els acords presos aquests dies ens permeten ara de tenir més estabilitat. A l'estat espanyol, la prima de risc ha passat mesos creixent i baixant, i això dificulta les possibilitats dels inversors de prendre decisions d'una manera correcta. Els acords actuals donen més credibilitat a la política dels estat europeus. Amb independència de què faci el nou govern de Mariano Rajoy, ara hi ha més estabilitat per a emprendre la recuperació econòmica. Tot amb tot, de la mateixa manera que quan s'enfilava la prima de risc no era la fi del món, l'etapa d'ara tampoc no és la revolució per a sortir de la crisi. Sí que dissipa una incògnita, perquè desapareixen els perills que podia haver-hi en relació amb el finançament extern.

Raül Ramos, economista
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial