Opinió

Anna Simó

14.06.2012

Anna Simó: 'Mas ha d'anar a Europa a explicar el cas català'

El president Mas ha d'anar a Europa, s'ha de moure, ha d'explicar el cas català i el greuge fiscal que tenim, que amb aquesta llosa és impossible d'aixecar el cap i que això no es resol. En la línia del que va dir Mas a Sánchez Camacho, si no accepten la corresponsabilitat fiscal, com fan els països avançats de la UE --en el nostre cas per la via del concert econòmic--, mai no aixecarem el cap, ni Catalunya ni l'estat, ells que ens hi volen dins. Ara Mas ha de desmentir a Europa que la culpa del dèficit desmesurat sigui de Catalunya, de les comunitats autònomes. Perquè l'estat hi té molt més a dir.


Europa hi veu ara amb els ulls de l'estat, hi sent amb les orelles de l'estat, parla per boca de l'estat. El president Mas no ha de fer una simple declaració institucional sense preguntes limitant-se a dir que el rescat és la sortida menys traumàtica possible. Ha d'anar a Europa a denunciar tot això i parlar amb veu pròpia. I hem demanat a Mas que reuneixi tots els bancs i entitats financeres amb seu a Catalunya, i que els demani que els diners que rebin no serveixin per continuar restructurant, sinó per fer fluir el crèdit. Mas ha de dirigir. Ha de dir a l'estat que ells retallen unilateralment, parlen unilateralment, i les retallades que demanen afecten competències que desenvolupem a Catalunya, com ara sanitat i educació Com que hi haurà un augment del deute i del dèficit, amb el rescat, hem de poder designar tècnics d'alt nivell de la Generalitat dins el FROB per saber com es gestionaran aquests recursos. No és que no ens en fiem, és que Europa i els mercats tampoc no se'n fien.


I posar la directa en el concert econòmic, sense rebaixes, i dir clar el pla B. I aquest pla ha de ser que, si tornem de Madrid amb un no, es farà una consulta sobre la independència. Perquè ara recentralitzen i donen ordres, i no ens podem estar amb els braços plegats.

Editorial