Opinió

Enric Morera

14.06.2012

Enric Morera: 'Cal trobar un govern ben preparat, que ajude i rescate les persones'

El mal és de governabilitat pública. D'una manera irresponsable, Rajoy nega el rescat. I això acaba d'enfonsar la mínima credibilitat que podia tenir el seu govern. Tenim uns 'hidalgos' espanyols sense ni un duro i més fatxendes que un 'xotis'. Tenen una actitud absolutament irresponsable de no dir la veritat.


Hi ha dos camins per a resoldre la situació: un d'urgent i un d'important. L'urgent és veure com es recupera la confiança en uns governants que són incompetents, els del PP i els del PSOE. Caldrà trobar un govern ben preparat, tècnicament bo, amb legitimitat democràtica i que ajude i rescate les persones. S'ha demostrat la incompetència del govern actual, i es necessita una confiança mínima per a poder redreçar la situació. A partir d'ací, la cosa important és canviar el model productiu. Cal començar a fer passos per a canviar el model actual, i cal avançar més cap a Europa, en el sentit que el Banc Central Europeu preste diners als estats i no solament als bancs. I més Europa en una línia política de rescatar les persones. Més que rescatar un sistema monetari que ens ha portat a la ruïna, cal rescatar les persones, que són l'economia real.


De primer cal recuperar la confiança, amb un govern tècnicament bo en l'estat, amb gent que sàpia donar resposta a una situació urgent. És clar que ni abans Zapatero, que va negar la crisi, ni ara Rajoy, que nega el rescat, han sabut inspirar confiança perquè són frívols i irresponsables, i neguen la realitat. I després cal obrir una nova etapa en què tot siga damunt la taula. Més enllà de rescatar l'economia financera i especulativa, cal rescatar l'economia real i productiva en què les persones siguen en el centre de l'acció.


Els valencians, en aquesta situació, ens hem de plantar. Hem de dir que un dèficit públic de l'1,5% en les comunitats és impossible i que cal més temps per a ajustar-nos. Cal plantar-se contra la política impulsada per la senyora Merkel i dir que, si volen l'Europa de l'euro, no pot ser per aquest camí que Alemanya marca. No ens poden imposar un model que ens deixa com a pàries i com a pobres arrossegats.


El govern valencià la primera cosa que hauria proposar-se és fer costat al poble valencià. I no ho ha fet. Però és que no pot fer-ho, perquè és un delegat de Madrid i farà allò que li diguen. Fins ara ha estat incapaç de demanar un finançament més just per al País Valencià. No considere que el govern del senyor Fabra puga alçar la veu.

Editorial