Opinió

Mònica Oltra

08.05.2012

Mònica Oltra: 'Emergeix una alternativa d'esquerra que no accepta els dictats del mercat'

Les eleccions gregues són les primeres que indiquen el canvi de model que fa temps que anticipem des de Compromís. El bipartidisme s'ha esgotat i la política, com l'hem entesa institucionalment fins ara, també. El canvi de model ha començat a Grècia, on les condicions són més crítiques i les mesures, més dràstiques i més ineficaces.


Fins ara, en les eleccions dels països europeus, el govern canviava, però sempre en una alternança dels dos grans partits, que no són una alternativa real l'un de l'altre, perquè tots dos fan sempre política neoliberal. Però a Grècia els dos grans partits tradicionals s'afonen i emergeix una alternativa d'esquerra que no accepta els dictats del mercat ni de la política neoliberal que conservadors i socialdemòcrates imposen a Europa.

En aquestes eleccions s'ha fet més clar que mai el no rotund a la manera de sortir de la crisi de la UE. Per nosaltres, és molt important trobar plataformes continentals en què les esquerres emergents dels països, especialment del sud, es troben i facen estratègia comuna per rebel·lar-se contra les imposicions del centre d'Europa. Cal coordinar-se per impedir el control d'uns governants que volen decidir com ha de ser l'eixida de la crisi i que perjudiquen greument els treballadors i les classes populars dels països del sud. Si els mercats actuen d'una manera coordinada i global, nosaltres també ho hem de fer.



Mònica Oltra, diputada de Compromís


(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial