Opinió

Josep Vicent Boira

19.04.2012

Josep Vicent Boira: 'Una intervenció del País Valencià seria un fracàs col·lectiu'

La hipòtesi d'una intervenció del País Valencià pel govern espanyol és terrible. Si es complira, fóra un greu problema, no tan sols econòmic, sinó també simbòlic. Perquè enguany farà trenta anys de l'aprovació de l'estatut d'autonomia valencià, el 1982. Fóra molt greu que al cap de trenta anys de vida autonòmica haguérem de sofrir una intervenció com aquesta. Demostraria clarament que alguna cosa no s'ha fet bé i que s'han pres decisions equivocades, especialment aquests últims anys.


Ara, cal diferenciar el cas del País Valencià del de Castella-la Manxa o d'Andalusia, perquè les situacions econòmiques no són iguals, ni tampoc les causes d'aquestes situacions. Una hipotètica intervenció del País Valencià, que esperem que no es produesca, fóra motivada per una sèrie de condicions econòmiques que també inclourien el mal finançament i les balances fiscals. Aquest és un problema que no tenen les altres comunitats autònomes esmentades. En el nostre cas, les dades més recents i les del 1931 demostren que la diferència important entre ingressos i despeses de l'estat al País Valencià és un mal estructural històric. El 1931 la diferència ja era del 22% entre ingressos i despeses.


Per a fer una bona anàlisi de la situació econòmica de l'administració valenciana cal tenir també en compte un finançament públic deficient, juntament amb el balafiament dels recursos i les inversions improductives. Aquest fet la diferencia clarament de les altres comunitats que puguen ser intervingudes.


Una intervenció fóra un fracàs col·lectiu. No crec que això puga beneficiar cap força política. Com a valencià, em sentiria molt dolgut que el País Valencià fóra intervingut per l'estat. No assumiria la responsabilitat del dèficit, ni del deute, ni del balafiament i de la corrupció, sinó que, trenta anys després d'haver obtingut l'autonomia, el destí col·lectiu del País Valencià hauria fracassat.

Editorial