Opinió

August Gil Matamala

14.04.2012

August Gil Matamala: 'Som davant d'una deriva autoritària de criminalització de la protesta social'

Hi ha un propòsit d'endurir les tècniques policíaques repressives i de modificar el codi penal per a restringir el dret de reunió, de manifestació, de vaga, per a fomentar la delació ciutadana, ampliar les conductes constitutives del delicte d'atemptat contra l'autoritat, i incorporar determinats comportaments --com ara la convocatòria de concentracions que puguin resultar violentes per mitjans com internet-- com a delictes d'integració criminal. De moment són propostes, idees que llancen ara el ministre adés el conseller, per anar creant un ambient que acabi conduint a mesures legislatives concretes.


Som davant d'una deriva autoritària de criminalització de la protesta social, d'unes mobilitzacions massives que no fan sinó reflectir un malestar social que segurament anirà en ascens. Reflecteix la por a la creixent resistència social i popular, que es mobilitza davant l'erosió progressiva de drets i llibertats que ja estaven adquirits en la nostra societat democràtica.


Hi ha una voluntat de fer-nos recular i dur-nos a la indefensió. Els elements de protesta, com el dret de manifestació, de vaga o de reunió, són fonamentals en situacions de crisi per fer front a les polítiques regressives i reaccionàries que imposen en tots els terrenys.


Es tracta d'una ofensiva per part del poder per mirar d'ofegar totes aquestes protestes. Què s'hi pot fer? S'ha de denunciar, cadascú des de la seva posició. Dir que no ho acceptem i que estem disposats a resistir i a lluitar contra aquesta ofensiva. Intentar mantenir les posicions adquirides després de molts anys de lluita.


August Gil Matamala, advocat. Comissió de defensa dels drets humans del Col·legi d'Advocats
(Opinió telefònica recollida per la redacció de VilaWeb)

Editorial