Opinió

Francesc Pérez Moragon

21.06.2012

Francesc Pérez Moragon: 'Joan Fuster es pot llegir des d'una perspectiva actual'

La vigència de Joan Fuster és, avui, doble. D'una banda, hi ha la vigència del seu pensament en general, amb l'obra literària, com a assagista i escriptor, com a persona que reflexiona sobre la realitat del seu moment i del passat, que escriu sobre cultura, arts plàstiques, literatura catalana i universal. I també hi ha la vigència del pensament civil, sobre el País Valencià i l'àrea nacional catalana, amb la qual se sentia implicat. Va ser una de les primeres persones que va mostrar aquesta perspectiva nacional en la seua època.


La petja de Fuster avui no sé si és gaire visible. Crec que hi ha un cert oblit de Joan Fuster, no tant de l'obra literària com de l'obra civil i de les seues propostes. Es tracta d'un cert silenci molt sovint interessat i, molt sovint també, producte de les circumstàncies polítiques viscudes pel País Valencià i per la resta dels Països Catalans.


Joan Fuster es pot llegir des d'una perspectiva actual. Hi ha una sèrie de textos com 'Nosaltres els valencians' que ara fa cinquanta anys i que, llegits amb ulls d'avui, ens proporcionen uns suggeriments molt enriquidors.


(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial