Opinió

Uriel Bertran

15.06.2012

Uriel Bertran: 'Hem de sortir d'aquest Titanic que s'enfonsa i poder construir el nostre vaixell de futur'

Amb la situació actual es constata que l'estat espanyol ha entrat en insolvència. L'estat espanyol està en aquests moments en situació d'insolvència i no podrà tornar el préstec que ha demanat per al sistema financer. Estem a les portes, doncs, d'una intervenció en massa i completa per part de la UE. I, evidentment, a partir d'aquí anem a una situació com la de Grècia, és a dir, de retallades brutals i disminució de sous i pensions. Per tot plegat, el que hem de fer en la política catalana és començar, des d'ara, la transició cap a la independència. Catalunya seria el segon país més solvent d'Europa, amb un 4% del PIB de superàvit fiscal, i per tant nosaltres sí que podríem participar amb normalitat en la dinàmica europea com un país solvent, pròsper i amb futur.


Cal recordar que nosaltres vam tenir un 4% de dèficit sobre el PIB l'any passat, però tenim un 8% d'espoli fiscal: per tant, si es fan els números surt un 4% de superàvit fiscal. Així, doncs, seríem un país del tot solvent i amb capacitat de ser un dels més pròspers d'Europa.

Espanya ens arrossega al precipici de la insolvència i la crisi econòmica, mentre Catalunya pot ser un estat pròsper i ric, i això és el que en aquests moments estem demanant a la política catalana, que comencem a fer ja aquest pas. Perquè, a més, constatem que projectes com el del pacte fiscal estan morts. Estem veient com l'estat espanyol va dient que no cada setmana al projecte de pacte fiscal. El PP està matant la proposta de pacte fiscal i aquí, davant d'aquesta situació, s'insisteix a anar picant la mateixa pedra, quan el que realment hauríem de fer és obrir la finestra que se'ns obre de llibertat en aquests moments. Hauríem d'aprofitar aquesta possibilitat per, en els propers temps, sortir d'aquest Titanic que s'enfonsa i poder construir el nostre vaixell de futur.


Uriel Bertran, diputat de SI (@uriel_bertran)


(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial