Opinió

Gemma Pasqual

21.06.2012

Gemma Pasqual: 'Fuster ens va ensenyar a ser catalans'

Joan Fuster continua igual de vigent. Ara fa vint anys de la seua mort i també en fa cinquanta de 'Nosaltres els valencians', en què va explicar exactament qui érem i d'on veníem. Ell va encunyar el terme Països Catalans, ens va ensenyar a ser catalans, i va defensar la llengua fins al final.


Una cosa molt important, per mi, com a escriptora, és que feia servir l'estàndard i el defensava. Ara que hi ha tants dubtes sobre els models de llengua, val la pena de recordar-ho. I m'agrada molt allò que deia que arribarà un dia que dir català serà reconèixer que tots som catalans i de la mateixa nació.


Ara també hi ha molts dubtes sobre si el Principat arribarà primer a la independència o què passarà. Doncs ell veia ben clar que tots érem una nació. I fins i tot deia: 'Què faria la gent del Principat sense Ausiàs March i Ramon Llull?'


Fuster també deia sovint que 'la nostra llengua és la nostra pàtria'. Això és molt important. Com també ho són les seues opinions sobre el monolongüisme. Insistia que l'única solució era el monolongüisme i no el bilingüisme, i això en els temps que corren val la pena recordar-ho. Fuster és més vigent que mai, ja ho veieu! Per això, quan he de fer un article, sempre vaig a buscar les seues opinions, perquè són tan actuals que em serveixen per a qualsevol cosa que faça.


Vint anys després de la seua mort Joan Fuster encara molesta  molta gent, i n'hi ha que van a profanar-li la tomba. La Generalitat Valenciana no ha celebrat ni els cinquanta anys de 'Nosaltres els valencians' ni ha commemorat la seua mort, i al Principat s'ha fet alguna coseta i prou. Així que crec que no s'ha fet allò que calia.


Gemma Pasqual, escriptora
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial