Opinió

Biel Barceló

14.06.2012

Biel Barceló: 'Sense sobirania fiscal anam a un empobriment brutal dels nostres territoris'

Per començar veim és que aquesta història de rescatar el sistema bancari no dóna resultats. Això és prou clar. O més ben dit, els resultats que dóna són molt negatius. No es fan pensant en les conseqüències que tindrà aquest rescat per a la gent. Sabem que les conseqüències per a la gent seran molt dures: apujament de l'IVA, endarreriment de l'edat de jubilació, més retallades en educació i sanitat, etc. Ja van deixar clar que els objectius de dèficit s'havien de complir igualment i que es mantendria la mateixa política d'ajustos, malgrat l'augment del deute i del dèficit pel rescat. La gent ja es pot preparar per al que ha de venir.


Des del punt de vista de què poden fer els nostres governs, les Illes, el País Valencià i Catalunya: hem de disposar dels recursos que en aquests moments no tenim perquè se'ls queden a Madrid. El govern espanyol ens obliga a fer una sèrie de retallades i d'esforços sense tenir present què significa fer-se càrrec dels serveis d'ensenyament, salut, serveis socials, polítiques productives, etc. I tot això sense els recursos econòmics que ens pertoquen i que produïm.


Fins que no hi hagi sobirania fiscal, tot això durà a un empobriment brutal dels nostres territoris. I quan dic sobirania fiscal, tenc ben entès que l'única opció viable és la del concert econòmic. És l'única que realment ens podria donar un marge d'actuació i de sortida de la situació actual. A les Illes, la sortida de la crisi és molt difícil, per l'escanyament fiscal històric i l'estructura econòmica basada en el monocultiu turístic. Si no tenim recursos per a poder activar mesures econòmiques en favor de la diversificació i alternatives al monocultiu turístic, endarrerirem encara més la sortida de la crisi de les Illes. És més necessari que mai disposar dels recursos i tenir sobirania fiscal.


Tot amb tot, el govern de Bauzá no està de cap de les maneres disposat a fer passes en aquest sentit. Ben altrament, vol esser dels alumnes més aplicats en la cursa de les retallades. Volen poder dir a Madrid: 'Nosaltres feim millor que ningú allò que ens demanau'. Són els primers a apuntar-se a fer retallades en educació i sanitat. Si en cap moment han fet veure que estaven disposats a negociar el sistema de finançament autonòmic, mai no ha passat de simples paraules sense gens de voluntat real.

Editorial