Opinió

Marcel Mauri

05.06.2012

Marcel Mauri: 'Identificar incivisme i delinqüència amb immigració és irresponsable i d’extrema gravetat'

La gestió de la convivència en una gran ciutat com Badalona no és una tasca senzilla. Cal un treball fi, precís, de cirurgià. Amb dosis de paciència, amb moltes ganes d'entesa i mediació i amb una gran capacitat per a construir una síntesi plural que faci de l’espai públic un indret on tothom (malgrat les diferències culturals, de costums o religioses) se senti reconegut.


De tensions en la cohesió social, de ciutadans incívics o de desajustos en la convivència, també n’hi ha, sí. I més en una ciutat com Badalona que ha crescut massa ràpidament sense previsió ni recursos suficients i on ja hi havia la crisi abans que algun forassenyat de Wall Street se la inventés.


Però, és clar, en un magma de desconcert i desesperació de molta gent que pateix, sempre és més senzill d'oferir receptes màgiques (d’impacte econòmic nul, però de gran repercussió mediàtica) que posen el punt de mira en qui ve de fora, que no pas desenvolupar una política de fons  en favor dels més necessitats. Ara hem vist que identificar incivisme i delinqüència amb immigració potser no és delicte (si hem de fer cas de la interlocutòria del jutge i malgrat què digui l’article 510 del Codi Penal), però sí que és irresponsable i d’extrema gravetat. Sobretot si qui ho proclama és el màxim representant de la ciutat.


Ara fa un any vam fixar unes línies vermelles a l’acció de Xavier Garcia Albiol com a alcalde que, de tan trepitjades, ja ni endevinem on queden. Flac favor ha fet la justícia en aquesta causa, però potser això obliga a replantejar estratègies que inevitablement han de continuar consistint a alçar la veu cada cop que s’atempti contra drets bàsics però sense permetre que el botxí acabi apareixent com a víctima. En definitiva, ens cal anar menys a remolc del seu discurs i construir més un nou relat de ciutat cohesionador, que sàpiga respondre als problemes i que expliqui Badalona en positiu.



Marcel Mauri, (@marcelmauri) periodista i president d'Òmnium Badalona - Barcelonès Nord

Editorial