Opinió

 

<34/73>

Toni Noguera

26.10.2013

MÉS: una resposta per a tothom

Avui es fa l'assemblea constitutiva de MÉS. Un espai transversal que pretén ser una alternativa seriosa al bipartidisme amb un relat polític capaç de donar resposta a moltíssima gent i invertir les prioritats del panorama actual. Independentment de les persones valentes que surtin per coordinar aquest projecte, aquestes seran les meves aportacions al contingut d'aquest imprescindible relat que es comença a construir per aquest preciós país. Crec que les propostes i els discursos de MÉS han de ser fruit de processos que tenguin en compte les següents 5 premisses:

1. Ens cal un full de ruta que transcendeixi el curt termini de les eleccions i es construeixi en tres pilars fonamentals: 1. Un projecte nacional sòlid. 2. Un socialisme amb un objectiu principal: la igualtat d’oportunitats. 3. Una aposta radical per l’economia de la responsabilitat social. Fomentar aquest model econòmic és fomentar aquelles empreses que tenen com a marc d’identitat el factor humà, la innovació i clàusules socials. Una resposta per a tothom.

2. L'elaboració de les nostres propostes ha de partir del carrer, de la gent i de la societat civil, i després s’han de traslladar a les institucions. Les reivindicacions ciutadanes i els espais de participació i debat de cada vegada són més presents, cada vegada més gent es fa visible en els espais públics per dir la seva. L’esquerra hem de ser-hi, participar-hi i traduir aquests moviments en propostes a les institucions. Aquelles propostes que neixen i moren a les institucions, sense la socialització ciutadana, són menys útils i efectives que el paper mullat. La credibilitat i la legitimitat dels processos que comencen per la base ciutadana i participats són l’única manera de combatre el mantra de la dreta que resa que ‘tots són iguals’. Punt de partida: el carrer i la societat civil.

3. Cal abandonar la prudència i incorporar tones d’ambició. En aquests moments de grans dificultats socials, la capacitat transformadora ha de ser inherent al discurs de l’esquerra, no valen actituds que s’alineen amb els partits del règim polític. Es necessiten receptes que ajudin a millorar els projectes de vida dels ciutadans, no accions que alimentin més un sistema que beneficia a uns pocs i perjudica a la gran majoria. S’ha de ser valent per transformar, no hi ha més camí. Valentia per transformar.

4. És necessari convertir el tercer espai en alternativa. Acomodar-se en una posició de tranquil·litat institucional és negatiu i perjudicial. El tercer espai ha d’evolucionar en proposta de majoria social. Cal ser molt contundents amb la denúncia, però quasi és més important la part propositiva alternativa. La ciutadania traspua un gran cansament polític provocat per allò de ‘i tu més’ dels partits. És prioritari construir alternatives i crear canals de difusió per poder fer que existeixen alternatives viables i diferents. Alternativa al Partit Popular.

5. La nostra filosofia política ha de connectar el binomi 'participació ciutadana' i fer-lo vinculant. No podem alienar més la participació ciutadana, s’ha d’empoderar la gent i imbricar-la en qualsevol procés polític de l’esquerra. Radicalitat democràtica.

Editorial