Opinió

 

<31/73>

Salvador Esteve

18.12.2013

Mancomunitat de Catalunya: de l'ahir al demà

Avui fa exactament cent anys que el govern central va aprovar el decret que permeté, uns quants mesos més tard, la creació de la Mancomunitat de Catalunya, la celebració del centenari de la qual impulsa ara la Diputació de Barcelona com a institució fundadora d'aquest instrument de govern cabdal, que tanta empremta històrica va deixar al nostre país.


La necessitat de commemorar aquest centenari no és fruit de cap caprici, sinó de la inequívoca voluntat d'explicar als ciutadans de la Catalunya del segle XXI que, ara fa cent anys, aquest país va ser capaç d'aprofitar una escletxa legal per instaurar, a manca d'unes legítimes institucions d'autogovern, una administració útil i eficaç. Més enllà de la ingent obra duta a terme en pocs anys, cal donar especial rellevància a la contribució decisiva de la Mancomunitat al desenvolupament dels sentiments d'unitat i d'identitat dels catalans.


Amb l'extraordinari mestratge i la capacitat de gestió d'Enric Prat de la Riba, la Mancomunitat de Catalunya va ser capaç de promoure molts canvis en poc temps i amb uns recursos minsos. Fou la quadratura d'un cercle virtuós que només podien completar unes persones amb una inequívoca voluntat de ferro per servir al país des de la migradesa institucional i un context polític hostil, i la predisposició d'un poble delerós de ser protagonista del seu futur.


Les institucions nacionals i d'autogovern de què disposem avui resulten inimaginables sense l'obra de govern duta a terme per la Mancomunitat. Unes institucions que ara assumeixen el repte de donar resposta a les aspiracions legítimes del poble al qual serveixen. Unes institucions, no cal dir-ho, que, fa tot just una setmana, hi han donat una resposta llargament demanada.


Celebrem el centenari de la Mancomunitat enfeinats i compromesos al servei del país. Les quatre diputacions i el govern de la Generalitat de bracet en aquest repte. I convé que siguem conscients, en aquest canvi d'etapa que vivim, que ara com fa cent anys l'obligació dels governants és construir país, crear i reforçar institucions, serveis i equipaments públics, innovar i modernitzar perquè el país aprofiti el bo i millor de la seva gent, de les seves capacitats i dels seus recursos.


La lliçó de la Mancomunitat es manté, en aquest sentit, plenament vigent, i per això la volem reconèixer i honorar com cal.



Salvador Esteve i Figueras, president de la Diputació de Barcelona

Editorial