Opinió

Francesc Felipe

29.01.2014

Un full de ruta per a l'audiovisual

Avui potser farem la darrera mobilització contra el tancament d'un mitjà de comunicació audiovisual en la nostra llengua al País Valencià. Catalunya Ràdio ha estat l'últim mitjà que ens despertava a tot el País Valencià amb un mateix bon dia. Un bon dia que no podrem continuar escoltant per les ones hertzianes, però sí per la xarxa. 


En tres anys ho hem vist tancar tot i ens hem manifestat per tot. Però malauradament el resultat és el que és. El Partit Popular espanyol i el valencià tenen la màxima  responsabilitat de tot això que ha passat. I, tanmateix, alguna cosa no devem haver fet bé els qui ens estimem aquesta llengua, no?

Principalment, el nostre problema és la falta d'un model. Podem lamentar-nos de la manca de qualitat democràtica d'aquells qui, en definitiva, han continuat intentant la tasca dels seus predecessors. Però tot això ja ho sabíem. El nostre problema, el teu i el meu, és que no hem desenvolupat un projecte d'espai comunicatiu comú per a tot el nostre àmbit lingüístic. I d'això en som corresponsables tots.

Sí que ens hem equivocat, i molt, si algú es pensava que amb mitjans de comunicació públics autonòmics amb poca col·laboració mútua ho teníem resolt. Necessitem mitjans de comunicació públics i privats que competesquen en un espai comunicatiu que no tan solament emeta sinó que realment s'adrece a tota la comunitat lingüística.

O establim un full de ruta acordat per a arribar a la situació comunicativa que volem els onze milions d'europeus que parlem aquesta llengua o l'horitzó serà el d'ara: la desconnexió. Hi ha mercat, hi ha talent, hi ha empreses, hi ha públics, hi ha país però es veu ben clara, com més va més, la manca de política audiovisual en majúscules. Per això no podem caure en el seu parany i pensar que el País Valencià és tot un desert.  

Malgrat totes les polítiques per a eliminar la llengua pròpia, aquests trenta-tres mitjans de comunicació audiovisual de proximitat emeten al País Valencià completament o parcialment en valencià (i encara hi ha moltes més web-tv, mitjans digitals i plataformes). 

Televisions en valencià:

1.  TV d'Ulldecona

2.  Comarques Nord TV

3.  TV Castelló *

4.  Levante TV *

5.  TV Alcoi *

6.  TV Comarcal

7.  SUCROTV

8.  Cullera TV

9.  Ribera TV

10.Canal 56

11.Teve4 La Vall *

12.TeleElx *

13.Información TV *


Ràdios en valencià:

14.Alzira Ràdio

15.Canals Ràdio

16.Els Ports ràdio

17.Llosa FM

18.Ràdio Aktiva a Alcoi

19.Ràdio Alginet

20.Ràdio Altea

21.Ràdio Cocentaina

22.Ràdio Klara a València

23.Ràdio la Veu d'Ondara

24.Ràdio l'Om a Picassent

25.Ràdio Mistelera la Xara

26.Ràdio Municipal de Manises

27.Ràdio Pego

28.Ràdio Riba-roja

29.Ràdio Sant Vicent *

30.Ràdio Ulldecona

31.Ràdio Vall d'Uixó

32.Ràdio Vila-Real

33.97.7 *

*Emeten algun espai en valencià

Si trobeu més mitjans, podeu enviar-nos un correu a francescfelipe@gmail.com i l'inclourem a la llista.

Editorial