Opinió

 

<61/88>

Marta Rojals

30.04.2009

‘La millor botiga del món’

Cada cop que l'obligació em fa passar per la Rambla, em congratulo que a Barcelona manin els 'ecologistes de debò'. D'aquí deu venir que encara s'hi mantinguin, en nom de no sé quina tradició, tot un seguit de parades des d'on una àmplia selecció de bestioles d'escata, pèl i ploma, poden gaudir en primera fila de l'espectacle d'una de les atraccions turístiques més concorregudes de la ciutat. Ja m'afiguro que a la regidoria de la senyora Mayol, hi hauria bufetades per a ocupar el lloc de les privilegiades bèsties, sobretot ara que ve la calor i s'acosta la més que possible celebració de títols del Barça, que diuen que aquest any promet.

Encara que sembli mentida, la Rambla no és el lloc ideal per a passar-hi el dia, comptant-hi la nit. Els 13.000 animals que s'hi han mort aquests últims sis anys, enxubats en aquestes botigues 'entranyables', ens en podrien donar fe. I és que potser no és tan idíl·lic restar nit i dia al rovell de l'ou amb les costelles clavades al reixat d'una gàbia que amb prou feines si et deixa tombar de cantó. Plogui, gebri o al bat del sol, els animals són exposats al brogit innegociable de centenars de milers de vehicles fumejants i d'una gernació contínua de turistes de sandàlia i mitjó. Per acabar-ho d'amanir, també els interrompen el subministrament de sol i aire corrent durant trenta-sis hores seguides pel descans setmanal de qui es guanya el sou a costa de la seua innocència. I gràcies que no hi hagi cap sarau entremig, perquè cap feram dels que s'hi venen no és configurat de manera que pugui tapar-se les orelles una nit de Sant Joan. Algú s'imagina un turment més assortit de detalls? Es veu que, els qui s'hi dediquen, pensen en tot.

Ara, si tenim en compte que l'ordenança sobre protecció, tinença i venda d'animals prohibeix d'exhibir-ne i comerciar-hi fora d'establiments aïllats i climatitzats, és evident que parlem d'una activitat delictiva. I, per si no fos prou la broma, ara també s'ha sabut que els amos d'aquests negocis llencen les baixes del gènere a les escombraries, driblant les ordenances de Medi Ambient, que obliguen a fer recollir i incinerar els animals cadàvers previ pagament de les taxes corresponents. L'incompliment d'aquesta llei també té premi, altrament els portaria a la ruïna: en menys d'un mes, s'han trobat al rebuig 166 animals, entre moixons, peixos, conills, hàmsters i tortugues. Aquí deixo enllaçat el vídeo per a qui tingui estómac. I es veu que els botigaires tampoc no s'hi miren gaire, que siguin ben bé morts: total, si amb prou feines belluguen la cua, deuen pensar, poc me'ls compraran, que la canalla vol alegria i moviment. Una mortaldat que arriba a aquests nombres només pot ser fruit de la desídia i la sequedat de cor. Jo no puc sinó malfiar-me'n, de qui ven rellotges i cada dia se li n'espatllen vint.

Doncs, tota aquesta vergonya que explico, l'ha feta pública la Plataforma Rambles Ètiques, juntament amb la iniciativa d'impulsar una mesura cautelar perquè es buidin les parades d'animals abans de les tradicionals celebracions a Canaletes. Per començar, no em sembla pas demanar massa. No s'entén que un ajuntament que és prou sensible per a dictar ordenances contra 'l'impacte en el paisatge urbà' de les botigues de souvenirs, es dediqui a fer els ulls grossos a la venda il·legal d'éssers vius estressats a la via pública. Però, ben mirat, tot lliga, perquè d'una ciutat que té el cinisme de declarar-se antitaurina mentre deixa fer curses de braus, què no en podríem esperar quan es proclama, amb tota la barra, 'la millor botiga del món'?

Editorial