Opinió

 

<59/88>

Albert Dasí

24.09.2009

La falsa Olímpia

Feia anys que no passava per l'avinguda de Pérez Galdós (la toponímia a València també és autoodi), una eixampla valenciana de tercera, amb aquell túnel estret d'un sol carrer on s'embussen, igual que fa trenta anys, centenars de cotxes cada dia. A València es infrastructures de millora d'aquestes darreres dècades atenen necessitats d'estètica i de paisatge urbà, mentre la ciutat es col·lapsa en el dia a dia, com si l'objectiu fóra d'anar contra les mancances bàsiques, contra la mobilitat dels veïns… Fa molt que el turisme ho justifica tot: la inversió, el creixement caòtic, la desproporció, el continent per damunt del contingut, la gestió ruïnosa, estirar més el braç que la mànega… Vivim en un pessebre turístic.

He passat per Madrid d'estiu, colgat en aquells túnels de cinc i sis carrers, amb tot d'eixides, ponts, enllaços d'infrastructures que paguem tots, els ciutadans perifèrics, ens sentim estranys o estrangers o no. Les entrades i les eixides de Madrid, les paguem per triplicat, i la inversió és tan empírica com eficaç: allà també hi ha pompa i cartró pedra, però n'hi ha tant que en sobra per a l'eficàcia, perquè, l'una cosa i l'altra, també les paguem contra les balances fiscals.

L'alcalde de dalt explica que ara més que mai Barcelona ha de ser germana de Madrid, amb vistes a la futura Olímpia. L’alcaldessa de baix no fa gens curt en la pregària. Deu voler dir, l'alcalde H. que, com que no l'hem pagada prou durant centenars d'anys, la infrastructura d'aquella ciutat, la germanor implica continuar contribuint al benefici de la ciutat mare, contra tota la resta: València, Barcelona, però també Gandia, Sueca, Llíria, Vinaròs… i centenars de ciutats més que representen un provincianisme malparit, sobretot perquè tornaran a quedar malferides, desiguals, en el natural desequilibri d'ajuts i necessitats olímpiques per damunt de solidaritats i necessitats bàsiques. Ah, el greuge entre ciutats que H. i R., entre més alcaldes, volen germanes i submises.

Al centre de la península, Olímpia representa un excés més, pagat amb diners públics, no solament dels madrilenys o dels espanyols, de tothom: madrilenys, espanyols, no espanyols, fins i tot de bascos i de catalans, també dels qui van votar a Arenys. Olímpia és la nova classe alta contra la resta, la burla urbana de la classe alta, per remarcar-nos les diferències socials entre ciutats i ciutadans, contra els desgraciats perifèrics que representa que no eixim de provincians; vet ací el nou lladronici d'infrastructura en favor d'un sol cap i d'una sola Espanya.

Mentrestant, els germans de València, cada dia passarem per aquell túnel d'un sol carrer, únic, envellit, mostra de la ineficàcia i del desquilibri entre ciutats, entre polítics, de pensament pre-olímpic.

Editorial