Opinió

 

<4/88>

Vicent Partal

01.02.2007

Apagueu el llum cinc minuts. És fàcil.

Avui, cinc minuts abans de les vuit del vespre, molta gent de tot el món farà un gest simple: apagar el llum i estar-se cinc minuts a les fosques. És un gest senzill, ben poca cosa, però a vegades aquests gestos senzills obren portes, eixamplen les ments. El canvi climàtic és una amenaça real i demà un grup d'experts presentarà a París un nou informe sobre la qüestió. És per acompanyar-lo i per fer un gest solidari i de responsabilitat personal que hom demana aquest petit gest, sabent que per combatre la situació actual haurem d'apagar molts llums i aparells, perquè el nostre consum no és sostenible.

És evident que no es tracta d'estalviar cinc minuts un dia. Allò que ens proposen és un gest pedagògic, sobretot; una actuació que, sense forçar ningú a fer cap heroïcitat, demostre que és possible d'estalviar energia; demostre, sobretot, que vivim malversant energia i que no passa res especial si n'estalviem una mínima part.

El debat sobre l'energia i els problemes d'abastament que tenim tendeix a deixar de banda aquest component essencial: que en gastem en excés. Quan ens alarmem demanant-nos què passarà el dia que la Xina o l'Índia gasten tanta energia com gastem nosaltres, en el fons actuem hipòcritament. Allò que ens hauríem de demanar és com i de quina manera podem reduir nosaltres el nostre consum energètic. Hi ha, és cert, molta feina a fer. L'eficiència energètica és un valor avui molt més important que mai (fins i tot per pures motivacions econòmiques). Però ens cal avançar molt encara en la consciència de les coses que fem, o que hauríem de fer, en les raons que ens haurien de portar a ser molt més eficaços en el nostre consum energètic, i a consumir menys.

Fer-nos pensar una mica en això, a les fosques, és la intenció de la campanya d'avui. Són solament cinc minuts, però seria molt, si es feien notar.

PD (Un lector amable, David Campos, m'ha enviat aquesta dura crítica contra aquest article que crec que val la pena llegir)

Editorial