Opinió

 

<35/88>

Andreu Barnils

13.10.2013

Marca Espanya a tot drap

Franco número 1. Agència de notícies Reuters, no fa ni quinze dies: 'Les Nacions Unides demanen a Espanya que revoqui la llei d'amnistia franquista'. En una prou detallada informació s'hi podien llegir frases com aquesta: 'Centenars de milers de persones van morir o desaparèixer durant la guerra civil i posterior dictadura però els crims no s'han investigat gràcies a una llei d'amnistia que es va aprovar dos anys després de la mort de Franco. No hi ha cap investigació en marxa ni cap persona condemnada, diu un expert de les Nacions Unides (...) Enlloc de crear una comissió de la veritat, els partits de dreta i d'esquerra van decidir amagar la història després de la mort de Franco el 1975 en un 'Pacte de l'Oblit' que va rebre base legal amb la llei d'amnistia (...) Ara l'estat ha d'assumir responsabilitats de manera urgent, diu Ariel Dulitzky, membre del grup de treball de l'ONU'.


Franco número 2. La BBC. El 27 de setembre la cadena britànica informava de l'intent de canviar la franja horària espanyola per millorar la productivitat en aquests termes: 'El document de la comissió parlamentària diu que durant més de 71 anys Espanya no ha estat a la franja horària que li correspon. El 1942 el dictador Franco va moure Espanya a la franja horària de l'Europa Central per a seguir els passos de l'Alemanya nazi. L'informe diu que Espanya hauria d'estar en la mateixa franja horària que el Regne Unit i Portugal'


Franco número 3.  Diari The Guardian, no fa ni cinc dies: 'Un presumpte torturador franquista viu, i corre, tranquil·lament a Madrid'. Fent un resum de la informació publicada pel diari El Mundo, el diari The Guardian il·lustrava la informació amb la fotografia d'Antonio González Pacheco, Billy el Niño. En resumien el cas: després de torturar per Franco, Billy el Niño va passar a treballar per la policia del nou règim en una unitat antiterrorista i va participar en la guerra bruta contra ETA. Finalment va passar a treballar a l'empresa privada. Ara una jutgessa argentina n'ha demanat l'extradició per jutjar-lo. Segons van poder llegir els lectors de The Guardian ni els fiscals espanyols han demanat d'arrestar-lo ni s'espera que l'estat en concedeixi l'extradició.


Franco número 4. No fa ni quatre dies, Christian Science Monitor: 'Franco-Feixisme en marxa: fa prou el govern?'. En aquesta publicació nord-americana s'hi podien llegir demolidores frases com aquesta: 'La policia calcula que hi ha uns 10.000 membres involucrats en grups violents d'extrema dreta. Van perdre representació política al Parlament el 1982, però no van desaparèixer. Es van fondre dins l'actual partit del govern, el PP'. Signada pel periodista colombià Andrés Cala és de les notícies més negatives per la marca Espanya que hagi llegit mai: 'La crisi ha comportat unes mostres públiques de nostàlgia franquista sense precedents. Alguns funcionaris públics i membres del PP fan la salutació nazi obertament i mostren memorabília i banderes de l'anterior règim i pengen a les xarxes socials missatges franquistes'


Franco número 5. Fa tres dies l'eurodiputat Ramon Tremosa informava que el Parlament Europeu ha donat suport a les víctimes del franquisme. El mateix dia, dijous, el Congrés espanyol feia just el contrari: rebutja condemnar el franquisme.


I finalment, Franco número 6. Associated Press. No fa ni dotze hores. L'agència de notícies informa de la manifestació unionista a Barcelona d'ahir 12 d'octubre. Per il.lustrar la informació escullen una senyora que porta una bandera ... franquista. El Washington Post va i agafa la informació i la copia sencera, fotografia inclosa. Ho veia i no m'ho creia. D'això en dic jo Marca Espanya a tot drap. Doncs tot i que que costi de creure encara és més bèstia el darrer i espectacular paràgraf: 'Maite Avila, 39 anys, treballa pel govern regional de Mas i diu que està furiosa contra els líders dels moviment independentista. 'Mas se'n surt amb la seva perquè vivim en una democràcia. Sinó algú ja li hauria tallat el coll' diu Avila, que fa onejar una bandera espanyola'.


No volies Marca España? Doncs aquí ho tens: dues tasses i un pollastre de regal incorporat. 

Editorial