Opinió

 

<96/169>

Vicent Partal

02.11.2010

El (nostre) Tea Party

Avui hi ha eleccions als Estats Units, i tot indica que els demòcrates faran una notable reculada al Congrés. L'ariet de la desfeta serà l'anomenat Tea Party, una versió moderna de l'extrema dreta molt vinculada a mitjans de comunicació extremistes com la Fox. Una nova força que té paral·lels a l'altra banda de l'Atlàntic, ací.

El Tea Party és fruit directe d'anys i anys d'insults i d'agressivitat de la cadena de televisió Fox News i d'alguns dels radiofonistes de la dreta conservadora americana més coneguts. Li calia una cara pública per a créixer i la va trobar amb Sarah Palin, la indocumentada i conflictiva governadora d'Alaska. El resultat és a la vista. El Tea Party pot tenir demà dotzenes de representants al Congrés, de moment dins les files del Partit Republicà. I ha introduït en la política americana una crispació insòlita. Les mentides, les intoxicacions, les mitges veritats i el llenguatge extremadament violent contra qui és diferent han esdevingut el pa de cada dia i alarmen els polítics moderats, tant de l'un costat com de l'altre, i una bona part de la gent.

Però el Tea Party no és únicament un fenomen nord-americà. A Europa comencem a veure processos que s'hi assemblen perillosament i que segurament que acabaran esclatant. És el cas, especialment, d'Espanya, on la cadena de mitjans Intereconomia juga a ser la Fox News, però molt més intransigent, si és que és possible. La seua potència creix, a més, al País Valencià, on publicacions com Las Provincias han fet el paper de la Fox durant dècades i on el PP ja és ell mateix un Tea Party en potència, extremista fins a la sorpresa.

Al Principat el fenomen és molt més moderat, però es fa notar en alguns escriptors i opinadors que s'identifiquen amb el nacionalisme català sense problema però que al mateix temps han confegit un discurs agressiu, menyspreador i molt estripat, aliè a la nostra cultura tradicional i propi de les formes del Tea Party. És cert que encara no hi ha un mitjà que d'una manera persistent, com Intereconomia o Fox News, siga capaç de precipitar el moviment, però no seria estrany que acabàs fent-ho. Perquè, lamentablement, aquest populisme agressiu sembla un signe del temps i ja fóra curiós que nosaltres en restàssem al marge.

Mail Obert