Opinió

 

<82/169>

Vicent Partal

07.04.2011

Fracàs

Ahir fou un dia dur per a la ministra espanyola d'economia. De primer, hagué de fer una conferència de premsa per a explicar que les coses anaven pitjor que no semblava, i al vespre Portugal demanava el rescat europeu, rescat que deixa Espanya en la sala d'espera, el següent de la llista.

No necessàriament ha de passar que Espanya siga rescatada per la Unió Europea. Potser no caldrà. Però ningú no discutia que abans d'Espanya passaria Portugal. Ara, doncs, s'ha cremat una etapa més. I per als escèptics cal recordar que la ministra espanyola Salgado digué, fa pocs dies, en una entrevista que Portugal no necessitaria el rescat 'perquè assoleix bé els objectius'.

Deixem-ho estar, de moment, doncs. Oblidem que Espanya pot ser la següent economia a rescatar d'Europa, una economia, a més, d'un volum que supera el de les tres economies ja sota control. Així i tot, Portugal és una amenaça gran per a l'economia espanyola, perquè Espanya és el seu principal mercat i alhora el principal creditor. Els bancs espanyols, que ja estan prou malament tots sols, tenen setanta mil milions d'euros invertits en deute portuguès. Poca broma.

En tot cas, doncs, la situació és molt lluny d'aquella època d'eufòria generalitzada en què alguns polítics dibuixaven una gran Espanya de seixanta milions d'habitants, rica i plena, mestressa de Sud-amèrica i capaç de tombar l'eix europeu i fer-lo arribar a Madrid. La por i la incertesa que es veieren en un dia com ahir és la constatació d'un fracàs, un més, d'un estat que fa, també, fallida política.

Mail Obert