Opinió

 

<72/169>

Vicent Partal

19.03.2013

Un debat que s'obre camí

L'informe del professor Christopher K. Connolly sobre la independència de Catalunya, Flandes i Escòcia és una prova més que la comunitat internacional ha entès la dimensió de l'envit independentista i que hi comença a treballar. Es tracta d'un informe d'estil típicament nord-americà, documentat i rigorós, gens dogmàtic, que presenta el problema pensant més com resoldre'l que no pas com evitar-lo. Un apunt interessant, doncs.


Posem les coses a lloc. Això no és cap informe oficial del govern americà ni cap presa de posició. És un paper bàsicament acadèmic que pretén aclarir de quina manera podria ser resolt un problema que considera clau. Diríem que és aliment intel·lectual per als qui hauran de prendre les decisions finals. 


El paper té llacunes, no sé si interessades, i se'n poden criticar algunes posicions. Ignora simplement l'onada d'independències de final del segle XX i no dóna la importància que té a la sentència de la Cort Internacional sobre Kossove. Tanmateix, això a banda, ofereix una òptica molt ben argumentada i pragmàtica que ens pot donar pistes sobre el punt de vista dels especialistes internacionals.


M'ha cridat l'atenció especialment el paràgraf que indica que la intransigència espanyola de no permetre el referèndum li portarà problemes, 'tant legals --en vista de la sentència de la cort de Canadà sobre el Quebec-- com polítics --per comparació amb l'actitud britànica respecte d'Escòcia'. Connolly insisteix una vegada i una altra en la decisió canadenca envers el Quebec com a model a seguir. En aquest sentit, remarca un fet fonamental quan diu que, encara que una constitució no ho preveja, qualsevol confrontació política en una democràcia s'ha de resoldre amb els vots. I, per tant, no hi ha cap possibilitat d'explicar racionalment i en termes democràtics la posició espanyola. Connolly ve a dir que votar, els catalans, haurem de votar, i que si el resultat és favorable a la independència aleshores caldrà mirar com es negocia. I insisteix en el paper de la Unió Europea com a garantia i salvaguarda del procés.


Això confirma que el gran error de l'estat espanyol és d'haver convertit un debat sobre opcions polítiques diverses en un debat sobre la democràcia. I aniria en la línia dels rumors i les insinuacions que comencen a circular sobre pressions europees a Madrid perquè mire d'acceptar la convocatòria del referèndum català. Que potser serà la sorpresa que ens trobarem sobre la taula un dia d'aquests. Avise.


 


[Al llibre 'A un pam de la independència' (RBA) trobareu un recull dels editorials més importants que he escrit a VilaWeb els darrers cinc anys, el relat de com hi hem arribat i una proposta d'organització del futur estat. El podeu comprar a La Botiga de VilaWeb, amb descompte per als membres de +VilaWeb. I si així ho voleu no tinc cap problema, ben al contrari, per dedicar-vos-el...]

Mail Obert