Opinió

 

<66/169>

Vicent Partal

19.03.2012

Què passa a Google?

Google tenia una imatge perfecta pels catalanoparlants. De fet era una empresa modèlica pel que fa a les qüestions lingüístiques. De sobte, però, se'ns han acumulat les males notícies. Primer va ser aquell episodi encara no resolt dels topònims i aquest cap de setmana la sobtada redirecció de dominis de Blogger. I la sorpresa ha donat peu a tota mena d'especulacions sobre si estem al davant d'un canvi d'orientació en el gegant de la xarxa.


El cas del Blogger em tem que és senzill d'explicar. Com que no ens ha passat a nosaltres i prou, hauríem de pensar que és una decisió global, pensada i aplicada sense tenir en compte la nostra especificitat. Fa temps que Google mira de potenciar els seus portals locals per poder tenir un índex de penetració publicitària més alt en molts països. A tal efecte té una arma molt poderosa: readreçar el tràfic global als tràfics locals. També pot ser que vulga controlar millor des d'on s'escriu cada bloc per a aplicar-hi les lleis locals. Siga l'una cosa, siga l'altra, en la immensa majoria de casos no hi haurà inconvenients de cap mena. Però en el nostre ja s'ha vist que sí.


Fins a un cert punt, doncs, podríem descartar que en la maniobra hi hagués cap intencionalitat --si més no política. Però la veritat és que, si això ha passat, és perquè Google no ha resolt adequadament les seues relacions amb la comunitat .cat, i això no és nou d'ara. El portal google.cat és gairebé invisible i la majoria de catalanoparlants van a parar al multilingüe google.es, tret que estiguen en Andorra. Cal entendre que el domini .cat és una excepció, fins i tot per a Google, i que això potser dificulta les coses. És possible que quan fan llistes compten sobre la base dels dominis d'estat i no tinguen present la nostra excepció. Però, justament perquè és una excepció potser també hauria de tenir un tracte especial, que no té. 


Aquest episodi de Blogger fóra menys important, en tot cas, si no haguera vingut precedit del caos dels topònims catalans a Google Maps i a Google Earth. Un caos que, malgrat les promeses fetes, no s'ha arreglat encara. Al Principat han arreglat moltes coses, però encara hi ha molts errors. A la resta del país els errors són majoria i això sí que és greu i que afecta la credibilitat de la companyia californiana.


En aquest cas, especialment, perquè no s'entén la lògica de l'explicació que ens donen i hom podria fins i tot pensar que la filial espanyola de Google no ha actuat com caldria. No hi ha proves que ho demostren, però els comportaments són estranys. Molt més i tot que no aquest sobtat canvi de Blogger que, segons com vagen les coses, no passarà d'una anècdota que es podria haver evitat, o bé serà el senyal que anem per mal camí.


 


PS. Fa molts anys, a la primeria d'internet, des de Netscape es van adonar que a 'Espanya' tenien una quota d'ús molt superior a la de cap país d'Europa. Es van posar a investigar i van trobar que, en realitat, la quota corresponia al Netscape en català. I d'aquella constatació va néixer el respecte que hi ha a Silicon Valley per la nostra llengua. Vull dir amb això que potser ja ha arribat l'hora que a Google copsen el malestar creixent que inspiren...

Mail Obert