Opinió

 

<47/169>

Vicent Partal

25.06.2012

Eurovegas: el dret a la discrepància

Avui arriben a Barcelona els representants d’Eurovegas, que negociaran amb la Generalitat de Catalunya en la que sembla que ja és la darrera ronda. Circulen tot de rumors que indiquen que són molt grans les possibilitats que Barcelona acabe sent la ciutat que acollirà aquest macro-complex, però el pacte encara no està tancat. Potser per això els nervis, en la classe política i el govern, són molt visibles aquestes darreres hores. Tant que amenacen d'oblidar un detall essencial: aquest no és un projecte qualsevol i el seu impacte sobre el país és tan gran que el debat i la discrepància no és que siguen bons, és que són imprescindibles.


Jo no crec que Eurovegas siga un bon projecte per al nostre país. Ho he dit en diverses ocasions i ho seguisc defensant. Ho faig mentre escolte amb el màxim respecte els qui m’expliquen les raons que altres veuen per estar-ne a favor: llocs de treball, inversió, que l’aeroport esdevindria un hub intercontinental de seguida… La veritat és que ningú no m’ha convençut encara. Seguisc pensant que Eurovegas és un projecte que a la llarga serà perjudicial per al país i que no encaixa en el nostre model ni tan sols turístic, cosa que ahir reconeixia fins i tot Ramon Espadaler.


Però no és només perquè jo no n’estiga a favor que crec que el debat és imprescindible -seria ridícul si fos així. Crec que el debat és imprescindible perquè les conseqüències d’aquest macro-complex repercutiran en tota la societat. I cal, per tant, parlar-ne obertament. Aquesta no és una inversió normal ni pel volum de diners que hi ha en joc, ni pel seu impacte sobre el model de país i sobre el model turístic, ni per les sorprenents clàusules especials que sembla que se li aplicarien. Estem parlant d’un projecte que, suposem com a mínim, modificarà de forma molt substancial el que és avui Barcelona. I per tant estem obligats a parlar-ne.


Jo crec que en aquest discurs de la màfia i la prostitució que usen una part dels opositors hi ha un excés de propaganda i populisme que no els ajuda. Però si bé el seu argumentari, de forma popular, ha quedat reduït gairebé en aquesta caricatura, ningú no pot negar que el discurs contrari a Eurovegas és un discurs raonat, plural, amb moltes cares, matisat en la majoria de casos i que exposa arguments que mereixen una resposta rigorosa, que són legítims. I aquests no es poden esbandir amb una frase demagògica sobre els aturats i les pancartes a l’Inem. Se n’haurà de parlar a fons en el parlament i n’haurem de parlar tots també.


Això si finalment acaba venint…

Mail Obert