Opinió

 

<47/169>

Vicent Partal

18.04.2012

Mònica Oltra, Juan Cotino ...i Bobby Rush

Recomane molt que mireu aquest vídeo. El diputat dels Estats Units Bobby Rush parla al Congrés. Sobre l'assassinat del jove de Florida, Trayvon Martin. Als Estats Units molta gent creu que el van matar perquè era negre, anava amb la caputxa posada i amb ulleres de sol. L'escàndol ha arribat al més alt nivell. I Rush va voler denunciar-ho de la manera més gràfica possible. I emocionant.


Rush no és un diputat qualsevol. De jove, el 1972, fou membre dels Panteres Negres, el grup armat que donava suport a la reivindicació del moviment afroamericà; i fou empresonat, condemnat per terrorisme. Quan el 1983 la ciutat de Chicago va tenir per primera vegada un batlle negre, Rush va tornar a la política, dins el Partit Demòcrata. El 1992 va arribar al Congrés en qualitat de representant del primer districte de Chicago. Des d'aleshores ha estat reelegit en nou ocasions, sempre amb el vuitanta per cent dels vots. Un rècord absolut en la història americana. 


Rush, a més a més, féu fer els primer passos en política a Barak Obama, quan aquest provà d'oposar-se-li i fou derrotat. Ras i curt, és una llegenda viva del parlament americà. Un home respectat pel seu bagatge de vint anys al parlament –i pel seu passat activista, que no ha renegat mai.


Dic tot això perquè es veja que Bobby Rush no és exactament la mena de polític que necessita fer cap numeret. De cap de les maneres. I tanmateix va denunciar de la manera més gràfica possible els fets, i per això hagué d'eixir escortat per la policia del congrés i fou reptat severament pel president republicà de la cambra. Però ell no va dubtar.


El Congrés dels Estats Units té unes normes molt estrictes de conducta i d'etiqueta. I, és clar, l'actitud de Rush no s'hi adeia. Però ell va defensar-se dient que era la manera més gràfica de denunciar uns fets gravíssims que havien portat un jove a la mort. Més: va dir que, a ell, no li feia res anar a la presó, si calia, car de jove havia entès que la política tenia a veure amb el sacrifici personal i amb el compromís. Assumint riscos, si calia.


El president del congrés va expulsar Rush, però l'expulsió ha fet sorgir un moviment que ja aplega un milió de fotografies d'americans amb caputxa i que no para de créixer cada dia (http://millionhoodi.es/). Fins i tot el president Obama n'ha hagut de parlar.


Mentrestant, a València, Juan Cotino, president de les corts, s'esforça a prohibir les samarretes i pancartes a l'hemicicle, especialment les de la diputada Mònica Oltra. Si sabés anglès i s'interessàs per les coses que passen més enllà de Trànsits, li seria fàcil copsar l'abast de la seua (nova) equivocació.

Mail Obert