Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

21.05.2015

Estelades

Crida l'atenció l'argument que fa servir el conseller d'interior per justificar que els ajuntaments retiren les estelades. Diu el senyor Espadaler que això és bo, que és bo que es retiren les estelades, perquè cal evitar la imatge dels mossos despenjant-les dels balcons. L'argument és profundament il·lògic, perquè el problema no és la fotografia.


Discutir si és més intel·ligent de no fer una guerra de banderes que no pas de fer-la és un debat polític que jo crec apropiat. Pense que després del 9-N tots els gests de desconnexió són justificats i sumen i, per tant, que els ajuntaments simplement haurien de mantenir les banderes. Però estic disposat a escoltar els arguments del qui pensen que cal concentrar esforços en batalles més importants i evitar, de manera tàctica, el desgast d'aquesta campanya. 


Tanmateix, estar disposat a discutir-ho no vol dir que trobe justificades de cap manera les declaracions del conseller. Perquè, si no, seguint la seua lògica, el 9-N s'havia d'haver suspès en vista de la possibilitat que els mossos haguessen estat obligats a retirar les urnes.


No faré demagògia. La situació dels mossos és delicada perquè, com a policia, resten a les ordres dels tribunals. Ja ho sé, que no és tan senzill com la consigna pot insinuar. Però el 9-N bé van fer allò que havien de fer, i molt bé. No dic que ara siga igual, però tampoc no crec que la imatge dels mossos puga ser esgrimida com a argument, per damunt del valor polític de la resistència a una ordre injusta. 


En definitiva, la millor regla segurament seria que cadascú fes el que ha de fer. Que els batlles i les corporacions defensen la bandera, que la junta electoral i els tribunals diguen el que han de dir i que els mossos i el govern prenguen la decisió que consideren oportuna. I ja veurem què passa. Però rendir-nos sense més ni més, per por de la fotografia que en resultarà, em sembla una actitud molt poc edificant. I políticament gens beneficiosa per al procés.





L'opinió dels subscriptors


(Els subscriptors voluntaris són la clau perquè VilaWeb us arribe cada dia, gràcies al seu suport econòmic i periodístic. Ens ajuden a millorar el diari i tenen un contacte especial amb la redacció; reben les notícies hores abans i comenten aquest editorial, entre més coses. Si tu pots ajudar-nos amb una petita quota, et demane que t'apuntes en aquesta pàgina. Sàpigues que per a nosaltres és molt important, especialment en aquest moment.)



Salvador Rofes


Doncs no estic totalment d'acord. Crec que el conseller fa be que no s'hagi de veure les fotos i negociar amb els alcaldes perquè no hi hagi cap jutge que es pugui donar el plaer de "fotre" una estelada a través dels mossos però ho fa malament de explicar-ho com ho ha explicat. Aquestes coses quan més calladetes millor. Però els nostres polítics quan veuen un micro se'ls hi en va l'olla....




Pep Agulló


El 9-N el Govern amb intel·ligència i voluntat de cumplir el mandat, van véncer la claudicación davant l’Estat, driblant la seva legalitat, però no hi havia esperit de confrontació oberta perquè tampoc la tenien (ni la tenen) alguns sectors del sobiranisme. Molts fan bandera de la nostra legitimitat en quan al dret a decidir sempre que l’Estat ens deixi. La seva legalitat ens deslegitimitza i ens atura? Aquesta és la nostra realitat, com diu Vicent "després del 9-N tots els gestos de desconnexió estan justificats i sumen" I amb aquesta actitud tan acomplexada com més ens acostem al 27 S menys preparats estem pels enfrontaments que vénen. Davant la defensa del model lingüístic a les escoles el Govern abaixa el cap; davant les provocacions del ministeri de l’Interior espanyol, es lamenta; quan s’ordena retirar les estelades es desvia el desafiament cap a qüestions de forma; no es fa matèria d’agitació permanent de tots els atacs que rep Catalunya, començant per l’espoli fiscal… Així amb petites derrotes i claudicacions anem cap a la desmobilització i al desànim…Podríem considerar-ho una tàctica en una situació tan complexa, però coneguent la seva inèrcia, és pura covardia i el 9-N aquestes alçades em comença a semblar un miratge.




Josep Selva


Un meu company de la mili ens deia que l'home és un artista a l'hora de buscar excuses. Avui un cop mes m'he tornat a recordar d'ell.L'excusa del Mossos es prou bona per fer caga-paret, però es només una excusa por dissimular la vergonya d'abaixar el cap com un bou i seguir llaurant al so de les xurriaques. Es clar que no som creïbles, si al primer sit down jaiem com un gos. En relació al mateix assumpte de les banderes, diuen que ANC vol pagar la multa a l'alcalde de Calldetenes per no posar l'española. Ja s'ho faran. Per cert, és estrany que Vilaweb no hagi fet cap comentari editorial sobre l'elecció de la nova directiva de la ANC.




Josep Usó


Pense que la discussió és irrellevant. Al capdavall, els ajuntaments representen als ciutadans. Si els tribunals, injustament, obliguen a retirar les estelades de l'ajuntament i els ciutadans la pengen del seu balcó, flac favor hauran fet els tribunals espanyols a la seva causa. Que, d'altra banda, està perduda i ho sabem tots. No són els alcaldes, ni els consellers. És la gent, qui vol la independència. Són els més de dos milions que van votar el 9N. Contra això, poc poden fer els tribunals, juntes electorals i demés institucions cada vegada més banals. Tan sols veure com s'apropa, inexorable, la data del 27S. Allà sí, que es jugarà la independència del país. Ara han errat l'objectiu. Només són els alcaldes. I d'unionistes, n'hi haura menys que mai. Ja ho veureu.




Josep-Joan Aguilera


Crec que l'Honorable Conseller no hauria d'haver fet cap declaració.Crec que els batlles farien bé de no retirar cap estelada.Si algun tribunal obliga als mossos, o a qui sigui, a retirar-les, doncsque les retirin, sense cap oposició.Aleshores jo hi posaria un cartell explicatiu del fet, avisant que tant bonpunt sigui possible, s'hi tornarà a posar.El "27 S" és cada cop més a prop. Ho sabem, ho saben.




Josep Blesa


És molt difícil Vicent que els principatins puguen comprendre allò que els expliques.  No han viscut la “batalla de la simbologia” que sí vam viure i d’alguna manera encara vivim els no principatins. En un percentatge esglaiador ho van viure els principatins  amb apatia, quan no amb desdeny ignorant del que hi havia en joc. No deixarem sols els nostres compatriotes encerclats per l’estat espanyol i l’envesc que els llencen dia rere dia.


 El valor de la simbologia és enorme en els nostres dies. Darrere de la semiòtica o semiologia hi ha tot un món a conquerir o a sucumbir. Una desobediència a manifestar i un espai de llibertat a conquerir. En aquests casos crec que val la pena la multiplicació de símbols sobirans.  I com els consistoris municipals tenen composició diversa cal diversificar com ens ensenyà Eiximinis en Lo Dotzè del Crestià en l’apartat de la “guerra guerrejada”.



 Els qui puguen mantindre l’estelada que ho facen. Qui no, que cerquen altres simbologies universals adherides o junt la senyera posant-hi una imatge a sobre o a la vora d’ella com ara, v.g. Companys, Macià, Fuster, Estellés, Espriu, Marçal, Gandhi, M.L. King, Llach, Ovidi, Mandela o Jefferson.  O posar-hi un mapa de la nació completa. El “mapa” als “espanyols professionals” els posa dels nervis. D’açò es tracta, no?  S’hi tractarà d’ésser creatius i fer d’aquest “acte d’obediència a nosaltres mateixos”, una gran festa. Amb el somriure, la revolta.


Tothom ho entendrà i evitarem una volta més la baralla entre nosaltres mateixos, amb aquell “divideix i venceràs”.  Que és l’únic objectiu que persegueixen els “gestor” d’aquell estat espanyol que ja no és el nostre i es desfà a cada segon que passa.



Francesc Xavier Arenas


Personalment m'encantaria veure els mossos treient les banderes de les balconades dels Ajuntaments. Seria un pas més i una mostra més de la intolerància de l'Estat envers Catalunya i tot allò que olora o fa pudor de català. 


 


Josep Ramon Alonso


Com molt be dieu,crec que la retirada de les estelades és un primer pas capa la rendició.
La junta electoral central no farà retirar les banderetes espanyoles que de ben segur estan penjades a molts ajuntaments d'arreu d'Espanya.
De mica a mica ens van retallant els nostres drets com a poble, ara és la quota de català a les aules, ara les estelades als balcons dels ajuntaments. També l'us del català a les diputacions de Girona i Lleida. Demà serà qualsevol cosa que pugui semblar poc important i mica a mica ens la van fotent.
Par acabar-ho d'adobar el nou president de l'ANC diu que no creu en la declaració unilateral d'independència i vol endegar un procés amb el que Espanya no vol ni sentir-ne parlar.
Entre tots volen aconseguir "desinflar" el soufle, crec que no ho podem permetre, per que al final guanyaran ells.



Víctor Serra


La reacció del conseller és la típica a la que ja ens tenen acostumats alguns. Sempre baixar-se els pantalons estil Godotis davant dels poders reals. Tot i així, jo penso que no cal perdre el temps deixant-nos portar a guerres estèrils, com la de les banderes, ni intentant aconseguir victòries simbòliques que ens permetin treure pit. Aquest any això va d'aconseguir poder real. I l'única manera de fer-ho és amb vots. Guanyant eleccions. Que els representants sobiranistes siguin majoria a tot arreu. Contra això l'estat espanyol  no hi podria fer res. I amb aquestes majories podem anar pel món a reclamar suports a la nostra independència. Sense això, per moltes guerres simbòliques que lliurem, només podrem continuar igual o pitjor.



Carles Balbastre


El que està passant és que una vegada i una altra ens estem plegant a les prescripcions de l'estat espanyol. Aquesta fase l'havíem superada el 9N. Vist això em preocupa i molt que, un cop els nostres representants tinguin el mandat clar del ciutadans de conduir-nos a la independència, tinguin el valor, que en caldrà, d'enfrontar-se decididament a les institucions de l'estat espanyol. El que fan ara no sé si és falta de valor o falta de voluntat. Els que seran els nostres representants han d'assumir que si els ciutadans volem independència correran riscos personals davant l'estat espanyol i/o alguns "descontrolats". No desitjo que passi però hem d'esperar qualsevol cosa. I qui no vulgui còrrer aquests riscos que deixi el seu lloc a algú que n'estigui disposat.




Linus Fontrodona


El conseller Espadaler mai no ha estat beneficiós pel procés. Malgrat la seva vàlua i competència professional, és un llast que CDC no es pot permetre, ja que els resta –amb la col·laboració de la consellera Ortega i altra gent d’Unió--, com a mínim, vint diputats. I al setembre, encara podrien ser més. Espero que al juny no es decideixin a favor de la independència i se’n vagin del govern. De fet, a hores d’ara ja no hi haurien de ser. El perjudici que causen al país és absolutament desmesurat. 



Joan Rubiralta


Davant d'aquesta imposició de la Junta Electoral, jo crec que tots els ajuntaments que tenen estelades penjades als edificis oficials s'haurien de negar a treure-les, presentant prèviament un recurs als tribunals. És una qüestió de legitimitat contra la imposició de la llei electoral per par del grup integrista de Convivència Cívica Catalana. Es tracta d'una colla molt minoritària que vol imposar la seva llei a la majoria de ajuntaments i això és així. Anar als tribunals hauria estat molt útil  per aquells consistoris més porucs, perquè hi ha la possibilitat de dilatar la sentència i així anar passant dies fins diumenge al vespre o dilluns al matí que ja es podran tornar a posar, ja que no s'estarà en campanya electoral.

Ara bé, el que no s'ha de fer és treure totes les altres estelades situades a diversos indrets dels  municipis. La sentència no diu això, malgrat la interpretació barroera de CCC,  i per tant totes han de quedar on eren. I, evidentment, tampoc cal tocar cap estelada situada en un edifici particular. Tot i això, ja es veu a venir que ho tornaran a fer al començament de la campanya electoral del 27S (l'11 de setembre, amb la concentració a la Meridiana en marxa), i caldrà anar pensant en incrementar les estelades en llocs públics no oficials, en banderes personals i en el domicilis particulars.

En resum, tot aquest muntatge unionista ha estat un nou gran fracàs i ara hi haurà més estelades que mai arreu de  Catalunya, especialment a partir de la setmana entrant. Amb tot, cal que no ens despistem i seguim treballant sense descans per engrandir la majoria social per la independència i per la República Catalana.



Octavi Monsonís


Hom ha parlat de desconnexions amb l'estat, encara que no a bastament i pel que sembla sense tenir clar el que significa. De què s'ha de desconnectar Catalunya i, sobretot, quin ha de ser el moment en què s'ha de començar a desconnectar, quan el govern català, en primer lloc, i els partits sobiranistes, les institucions oficials tipus ajuntaments i la societat han de desobeir les imposicions espanyoles i fer la seua?En pocs dien s'han produit dos fets en què s'havia d'haver desobeït, perquè això i res més significa la desconnexió: la desobediència a les lleis i institucions (tribunals de justícia espanyols, posem per cas) i obeir les lleis catalanes. Em referesc a la sentència sobre la impartició del 25% de classes en castellà a determinades escoles i aquesta sobre les banderes als ajuntaments.El primer cas és molt més greu que el segon, és clar, perquè significa una passa més en l'intent d'acabar amb el sistema educatiu català. El govern s'havia d'haver plantat i haver dit clar i net que cap sentència pot ser superior al que ha decidit la voluntat popular catalana, que és dotar-se del sistema educatiu que té en l'actualitat, per decisió sobirana del parlament català. Acceptar la sentència i minimitzar-ne l'abast no és altre que acceptar la dependència, i subjugació per tant, de Catalunya respecte d'Espanya.I sobre les estelades, doncs és que fa riure la pressa amb què els ajuntaments les han despenjades. Si hi han d'anar els mossos a fer la feina bruta de les decisions espanyoles, que la facen, tot i que algú els ho ha d'ordenar i, al meu parer, el seu comandament depén del conseller d'interior i, per tant, només calia que aquest conseller no donara cap ordre d'intervenció dels mossos.Senyors del govern, quan vostés parlen de desconnexió, exactament a què es refereixen? Seguesquen el camí iniciat amb el 9 N, aquell acte sublim de desobediència i d'autèntic poder català i desobeesquen la sentència sobre el 25% i sobre les estelades i, de pas, totes les disposicions contra Catalunya que traurà el poder espanyol. I això ja és exercir d'independents.

Mail Obert