Opinió

 

<131/169>

Vicent Partal

05.02.2007

Sus Mallorca

Sant Llorenç. Sóller i Maria de la Salut van ser les tres poblacions mallorquines que ahir protagonitzaren el Sus Mallorca, els aplecs per la llengua i l'autogovern que Obra Cultural Balear ha estès enguany, com una taca de bon oli, pertot arreu de l'illa. Fins el mes de maig pràcticament totes les poblacions mallorquines viuran un aplec de suport a la llengua i al país en un any important. Al maig, precisament, hi ha l'oportunitat de canviar de govern i girar la pàgina de la política del PP. Tot esforç en aquest sentit és important i el nacionalisme cultural mallorquí ho ha entès.

A les Illes, igual que al País Valencià, les eleccions d'enguany tenen una significació especial. Totes les eleccions són sempre importants, però en algunes hi ha en joc més que un simple canvi de partits. És el cas de les que viurem el mes de maig. Tant al País Valencià com a les Illes, s'hi contraposen dos models gairebé de civilització. Hi ha la manca de respecte més absoluta al territori: el PP és una màquina multimilionària de fer doblers sense que els importe mai les conseqüències que els seus negocis, legals, al·legals o il·legals, puguen tenir sobre paratges que, una vegada urbanitzats, perden per sempre més el valor humà i social que tenien. I hi ha, confrontada, la visió d'un territori més o menys harmònic amb un desenvolupament responsable.

Hi ha, de l'una banda, un PP cada vegada més descaradament espanyolista, amagat darrere el secessionisme en el cas valencià o darrere el menyspreu que emana del decret Fiol a les Illes. I, de l'altra, un model lingüístic respectuós del país i de la gent que parla la llengua pròpia. I una voluntat decidida de fer-la forta precisament en un moment de tant de canvi social com vivim.

He escrit uns quants condicionals, ja ho sé. A consciència. Tots sabem que la situació no és òptima, ni al País Valencià ni a les Illes, i també sabem que tampoc no són òptimes les alternatives. Però, malgrat això, l'elecció, aquesta vegada si més no, no ofereix grans dubtes. A l'un costat, s'hi situa el PP, aquest PP que sofrim valencians i mallorquins, i a l'altre, la resta (o pràcticament tota la resta). Una resta on hi ha les forces nacionalistes i els partits d'esquerra, amb projectes diversos que es veuran abocats a pactar amb els poc fiables PSOE locals. No és una perspectiva ideal, però és l'única raonable, sobretot si la comparem amb la brutalitat de l'actuació diària, a tot el territori, que exerceix el PP. Tant al País Valencià com a les Illes els poderosos nacionalismes culturals semblen haver entès que aquestes eleccions són una paret contra la qual hauria d'estavellar-se el PP, perquè una victòria dels populars portaria a quatre anys de destrucció accelerada del país. I tant al País Valencià com a les Illes semblen disposats a participar d'una manera intensa (que caldrà, a més, que siga constant) en la mobilització per apartar el PP de poder. Sus Mallorca, doncs.

Mail Obert