Opinió

 

<103/169>

Vicent Partal

15.03.2011

Transparència

La catàstrofe nuclear japonesa sembla que vaja prenent cos i, com més hores passen, més por fa. Però no és exempta de silencis i de mitges veritats. La transparència informativa sempre és necessària. Però, quan passen coses tan grosses com aquesta, és, simplement, una exigència.

A mesura que passen les hores anem veient que el panorama que es dibuixa a la central de Fukushima és més i més greu. I el contagi, a més, s'estén. El mal, el té el Japó, però a Alemanya els plans nuclears del govern s'han aturat, Àustria també se'n desdiu i la Unió Europea en pes debat què s'ha de fer. A Sud-amèrica alguns països s'han alarmat i a Califòrnia, un territori tan sísmic com el Japó, els defensors de tancar-les ara mateix van tenir ahir un ressò insospitat.

En aquest context la política del govern japonès de donar poques explicacions no és recomanable. En primer lloc, perquè té un deure amb la seua població: el d'explicar-li què passa. Però també perquè obre un front de dubtes i temors a tot el món, que no pot portar res de bo. El govern francès va dir ahir que no es creia el govern japonès. L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica parla en un to més sever que no el govern japonès i l'opinió pública mundial sospita que passen coses més grosses que no les que ens expliquen.

Ahir a la matinada la conferència de premsa dels responsables de Fukushima per a explicar la darrera explosió ha estat, en aquest sentit, paradigmàtica: preguntes molt senzilles i directes, les responien amb explicacions molt vagues i confuses. Tant que ja han irritat alguns periodistes japonesos, indici, segurament, del clima que hi ha al país.

La situació és massa important per a agreujar-ne les conseqüències fugint d'estudi. Això, ja ho haurien d'haver entès.

Mail Obert