Opinió

Vicent Soler

11.01.2012

Vicent Soler: 'Rajoy diu que el seu partit és el principal responsable del dèficit públic'

D'entrada, un dels problemes d'aquesta batalla sobre la responsabilitat del dèficit públic és la manca d'acord de les dades. Les que han posat uns i altres sobre la taula no casen. Els uns diuen que el 80% del dèficit és imputable a l'estat, i els altres que el 80% és imputable a les autonomies. La primera cosa que cal fer per a poder debatre sobre bases reals és oferir xifres rigoroses, cosa que el govern del senyor Rajoy encara no ha fet o no ha explicat prou. Per exemple, quina responsabilitat hi tenen els ajuntaments? Perquè, posem per cas, sembla que el de Madrid, en mans del PP, té un volum de deute similar al de la Generalitat de Catalunya.

En segon lloc, en el supòsit que les afirmacions del govern espanyol foren certes, fet que caldria demostrar, cal pensar que la majoria de les autonomies són en mans del Partit Popular. Catalunya seria, doncs, una de les poques excepcions. Però, en casos com el del País Valencià, amb un endeutament extrem, la responsabilitat és clarament del partit del senyor Rajoy.

Aleshores, a què responen aquestes acusacions del govern central? Doncs, al fet que hi ha una qüestió de fons molt greu: al PP, l'incomoden les autonomies. Té una concepció molt centralista de l'estat i, per tant, qualsevol excusa és bona per a desacreditar els governs autonòmics. Tant que, fins i tot, entren en l'absurd de desacreditar la seua pròpia gent que controla els governs autònoms. És un problema de concepció d'estat amb una voluntat clara de recentralització. Amb l'excusa de la crisi i amb retallades proven de fer 'lohpes' financeres que palesen la seua concepció uniformista de l'estat espanyol. No s'acaben de creure l'Espanya real, l'Espanya plural, l'Espanya constitucional de les autonomies.

L'anunci de Rajoy de controlar els pressupostos dels governs autonòmics és sorprenent perquè hi ha una qüestió que desborda l'estat espanyol. Perquè és Europa qui prova d'establir unes directives per a regular aquest control pressupostari de totes les administracions públiques, siguen estatals o substatals. Ara, segurament que la dreta espanyola tampoc no acaba de creure's això d'Europa. És Europa qui ha de fixar les regles de joc en aquest terreny. Per tant, fins que no es concrete com funcionarà el mecanisme de control pressupostari europeu, fóra imprudent de fer-ho en l'àmbit espanyol.

Des de València --vull insistir-hi-- fa riure tot plegat, perquè acusar les autonomies és acusar-se a si mateixos. És més forta la visió ideològica recentralitzadora, que porten en l'ADN, que no la contradicció d'assumir les acusacions de responsabilitat. D'alguna manera, Rajoy diu que el seu partit és el principal responsable del dèficit públic. Però no ens enganyem, en realitat, la proposta va adreçada a les autonomies amb identitat pròpia, les nacionalitats històriques, perquè, de les altres, n'hi ha que han demanat fins i tot una devolució de les competències al govern espanyol. El 'cafè para todos' ha estat una pífia perquè la voluntat de ser no és la mateixa en unes comunitats i en unes altres. La història ens ho ha explicat moltes vegades. S'ha forçat el sistema igualitari a realitats tan diferents que ha portat a una situació que ara costa d'explicar.

Editorial