Opinió

Carles Solà

20.06.2012

Carles Solà: 'A estudiar!'

Ha estat freqüent que les invencions sobre el català que es parla més enllà de les quatre províncies de la Catalunya administrativa hagen vingut de persones amb limitada formació, proclius al desig de creure’s, per exemple, que la parla dels valencians tingué l’origen a Llemotges.


Però és el cas que la consejera de Educación (sic) d’Aragó és doctora en medicina i llicenciada en dret per la Universitat de Saragossa (si ella diu que és nascuda a Ripoll, 'Gerona', bé podem posar Saragossa, no?).


A la vista del seu invent d’anomenar 'aragonès oriental' el català que es parla a la Franja no resta més opció que recomanar-li que torne a la seua Alma Mater i s’inscriga en el grau de filologia hispànica, on podrà cursar com a segona llengua el català (les altres opcions són alemany, anglès, àrab, francès, italià i grec; no hi ha cap esment de l’aragonès oriental) i fins i tot inscriure’s, com a assignatura optativa, al bloc de literatura de la segona llengua, a 'el catalán en Aragón'.


És clar que aquesta recomanació de formació s’ha d’estendre necessàriament a tots els seus coreligionaris del PP de Catalunya, de les Illes i del País Valencià. Ben pensat, crec que els caldrien, a tots plegats, uns cursos intensius d’ètica, matèria en què demostren dia rere dia unes mancances astronòmiques. Complementàriament, un tractament intensiu contra el cinisme i el populisme electoral també seria urgent.


Naturalment, tots aquests problemes es resoldrien si els nostres països foren independents: han sentit mai campanyes semblants contra el francès o l’italià? S’acabaria així el seu propòsit, que cal dir que els exigeix molts esforços per la tossudesa dels catalans de preservar la seua llengua, d’eliminar el català del territori del seu estat.


Per a reblar el clau: els cognoms de la consellera aragonesa són Serrat i Moré (com deia Schuster).

Editorial