Opinió

Alfred Bosch

27.12.2011

Alfred Bosch: 'Les consultes que preveu la llei tindran una qualitat vinculant'

Com a persona implicada en les consultes, la meva opinió és que els dèficits democràtics s'han de combatre amb més democràcia. Obrir camí a consultar i a la participació em sembla òptim, per definició. Tenim un problema de llibertat nacional, i s'hauria de poder consultar; si es pot utilitzar aquesta llei en aquesta direcció em sembla una molt bona iniciativa.

Diu el projecte de llei que les votacions no seran vinculants. Però no em trencaria massa la closca amb aquest detall, perquè quan vam fer les consultes sobre la independència ja vam dir que en realitat eren vinculants, perquè moralment i històricament ho eren. Els veredictes col·lectius sempre són èticament vinculants. De fet, el procés de consultes entre el 2009 i el 2011 ens va vincular a tots, perquè ens va dur a unes portes que no hauríem somiat mai d'arribar-hi, i ens ha portat a plantejar-nos d'anar un pas més enllà.

Potser les consultes que prevegi aquesta llei no seran vinculants, però també tindran una qualitat vinculant, més encara si qui les convoca és una institució com el govern de la Generalitat. Celebro que s'aprofiti per impulsar el concert, i espero que arribi a bon port.


Alfred Bosch, ex-portaveu de Barcelona Decideix i diputat de la coalició ERC-Rcat-Catalunya Sí al congrés espanyol.

Editorial