Opinió

Josep Vendrell

10.08.2012

Josep Vendrell (ICV): 'Estarem atents perquè no s'instrumentalitzi el pacte fiscal en benefici propi o electoral'

El pacte fiscal no és un projecte d'un president, ni d'un govern, ni d'un partit determinat, sinó una proposta molt transversal, tant al parlament --que l'aprovà per àmplia majoria-- com en la societat, on té, fins i tot, un suport encara més gran que no el que va reflectir la votació del parlament. Ara ve una primera fase en què és important de deixar-ho clar, i en què cal guanyar complicitats i fer veure el suport de la societat catalana.


I per a això hem d'impulsar mobilitzacions. Som en una fase en què, a banda les forces polítiques, tota la societat ha de dir que vol el pacte fiscal. A Madrid, el govern del PP s'ha d'assabentar que aquesta qüestió no és una mania d'uns polítics, sinó que és un clam social. La millor manera d'organitzar aquesta mobilització social és de constituir una comissió o assemblea formada per sindicats, patronal, entitats, federacions…, en definitiva, per tot el teixit social que s'hi ha manifestat favorablement. Una assemblea que faci seguiment, permeti d'impulsar mobilitzacions i comparteixi aquest procés, que ha de ser molt unitari.


Les reivindicacions nacionals i socials sempre han anat acompanyades de mobilitzacions. No podem demanar a les entitats i sindicats que es mobilitzin, si no hi ha un àmbit social de seguiment de la participació. La societat civil ha de participar en el seguiment d'aquest procés i en la mobilització. I això ha de servir per pressionar el govern espanyol. Ha de quedar clar que es tracta d'una reivindicació del conjunt de la societat catalana, i el govern espanyol no es pot negar a parlar i a negociar.


Des d'ICV també diem a Artur Mas que el grup de treball al parlament es constitueixi de seguit, abans que el president vagi a negociar amb Mariano Rajoy. Perquè hem de decidir una estratègia compartida: el pacte fiscal és transversal. I estarem molt atents perquè ningú no instrumentalitzi el pacte fiscal en benefici propi o electoral.


Nosaltres continuarem insistint que el pacte fiscal és necessari, però que el pacte social també és necessari i urgent. Ja hi ha grups al parlament amb els quals compartim aquesta idea. Voldríem que el govern es convencés d'aquesta necessitat; també ens volem adreçar a les entitats socials. En el moment que vivim, el pacte fiscal és imprescindible, però hi ha necessitats molt urgents. Tan urgents com el fet que la Generalitat no va pagar els concerts d'escoles i centres sanitaris el mes passat; tan urgents com el creixement de la pobresa, la situació de les prestacions socials, l'augment dels desnonaments… És important convocar una reunió social amb partits, entitats i sindicats perquè els costos de la crisi es redistribueixin d'una manera menys injusta.


Josep Vendrell, diputat d'ICV al Parlament de Catalunya


(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial