Opinió

Joan Antoni Panisello

01.02.2012

Joan Antoni Panisello (PDE): 'Les Terres de l'Ebre tornem a ser en el punt de mira'

Amb l'anunci del nou pla hidrològic, el PP ha tret a la llum pública allò que durant la campanya electoral va amagar descaradament. Nosaltres ja ho intuíem i vam denunciar-ho, i el poc temps que ha passat ens ha donat la raó. Tornen a parlar de depuració, de reutilització i de transferències d'aigua. I tornen a deixar de banda la depuració de l'aigua, que avui en dia, amb les tècniques que hi ha, era una alternativa força bona. Diu que revisarà els plans de demarcació hidrogràfica i que farà un gran pacte entre comunitats autònomes (la majoria de color blau, per cert) i amb les confederacions hidrogràfiques. Tot plegat demostra que tornem a l'escenari del 2001, i això ens preocupa molt.

No parlen de transvasament, és clar. Per diversos motius. Primer, perquè a l'Aragó el PP governa amb el PAR, un partit antitransvasament, de manera que seria solucionar un problema per a crear-ne un altre. Segon, tenim clar que avui per avui un transvasament és força improbable. La situació econòmica no permet grans obres faraòniques. A més, la conca de l'Ebre està actualment seca, no s'hi podria fer un transvasament. Però sí petites obres. Per exemple, el canal Xerta-Sénia pot donar arguments per a reactivar i dur aigua cap al País Valencià. També hi ha el model del mini-transvasament a Tarragona: fa més de vint anys que l'aigua de l'Ebre va a Tarragona; no ha causat gaire protesta social però l'aigua s'ha estat desviant tot aquest temps.

Així, doncs, tot i que no parlaran de grans transvasaments, sí que miraran de fer transferències d'aigua a un nivell més moderat. Miraran de dur aigua de conques amb excedent a conques deficitàries. I avui per avui, una de les úniques conques excedentàries és la conca de l'Ebre. Bé, teòricament, perquè en realitat no ho és, però com que el pla de conques encara no s'ha redactat i no se sap quin cabal baixa pel tram final del riu…

En tot cas, tornem a ser en el punta de mira. I volem saber què dirà el govern català. No pot caure en el mateix error de l'any 2001 i deixar de banda les Terres de l'Ebre, com si es tractés d'un problema concret ecològic. No. Això és un problema català i el govern ha de fer costat a la gent de les Terres de l'Ebre i ha de defensar-les a nivell global. Sabem la dependència que té del PP, però li demanem que no caigui en el mateix error.


Joan Antoni Panisello és portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.
(Opinió telefònica recollida per la redacció de VilaWeb)

Editorial