Opinió

Enric Morera

21.06.2012

Enric Morera: 'Les idees de Fuster són vàlides per a endreçar un camí de plenitud nacional'

Joan Fuster va despertar la consciència d'un poble, del poble valencià. Els seus assaigs i les seues reflexions van despertar aquells valencians i valencianes que volem ser valencians i valencianes en un món global. Ara, n'hi ha que han narrat Joan Fuster com si fóra una religió, i Joan Fuster, a banda tot, era un escèptic. Un gran racionalista, però escèptic.


Les seues reflexions han estat decisives, útils i necessàries perquè molts ciutadans entengueren que som un país i que som una nació, que som alguna cosa més que tres províncies subordinades. Aquestes reflexions intel·lectuals d'altura ens han donat base teòrica, corpus, per tal que molts ciutadans reflexionen sobre la seua identitat i refermen el seu compromís i la voluntat de ser valencians i valencianes en un món global.


En tot el procés autonòmic Fuster sofrí l'apartheid i l'oblit. El van arraconar perquè molestava, segurament per la seua visió de no-subordinació del nostre País Valencià com a entitat política pròpia. La possibilitat de fer un País Valencià de primera té molt a veure amb les reflexions, anàlisis i assaigs de Joan Fuster. I la realitat d'aquest país afortunadament no seria la mateixa sense pensadors il·lustrats com Joan Fuster. Li devem molt.


Ara tot això és combatut per aquells que volen fer del País Valencià una 'comunidad' ofrenadora, com el PP i el PSOE, que han treballat decididament en aquest sentit i que han arraconat i relegat Joan Fuster com un dels principals intel·lectuals del segle passat que hem tingut els valencians.


En aquests moments els plantejaments que va fer Joan Fuster són vàlids sempre que no s'agafen com un dogma sinó com una invitació a la reflexió col·lectiva com a poble valencià que som. Les seues idees són perfectament vàlides i útils per a endreçar un camí de plenitud nacional.


Enric Morera, síndic de Compromís
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial