Opinió

Kenneth Peiruza

14.05.2012

Kenneth Peiruza: 'La defensa de la participació ciutadana i la transparència, clau de l'èxit dels pirates'

El Partit Pirata suec va ser el primer a fundar-se, l'any 2006. Ben aviat va implantar-se a Alemanya el segon que hi va haver. En una veritable cursa de fons, des d'aleshores anaven guanyant allà on es presentaven, fins a l'esclat de les eleccions regionals de Berlín del 2011, on van sorprendre amb quinze diputats al parlament berlinès. Per percentatge de vot, haurien pogut obtenir-ne sis més, fins a vint-i-un, però no van presentar més de quinze candidats perquè no s'esperaven aquell èxit. Des de Berlín, això sí, han presentat a totes les eleccions alemanyes en què han participat quaranta-dos noms. Tot aquest èxit s'explica clarament per la defensa de la participació ciutadana i la transparència, dos conceptes reivindicats per tothom a tot el món. Per tant, és normal que creixi el vot dels partits que els reivindiquen, com els pirates.

En el cas alemany, a més, el descontentament al carrer i les principals reclamacions socials es canalitzen via els Pirates, no així en alguns altres països. Això no desvirtua pas, tot amb tot, la gran feina que han dut a terme per arribar on són. A Berlín, per exemple, quan es van presentar no eren sinó mil afiliats i cadascun va contribuir amb trenta-sis euros a sufragar la campanya electoral. A tot Alemanya ara passen de trenta mil membres i continuen creixent. És un creixement molt ràpid, també fora d'Alemanya. De fet, tots els països de l'òrbita germànica s'encomanen molt ràpidament. A les primeres eleccions austríaques en què es van presentar van obtenir el 7% dels vots i, segons les enquestes sobre les legislatives d'enguany, ja entraran al parlament. Als Països Baixos també fan molt bona feina, i a Suïssa ja tenen un regidor.

A escala internacional hem observat que l'èxit alemany dóna més embranzida als partits pirates. A cada bon resultat alemany, per exemple, a Catalunya tenim un pic d'afiliacions: ara ja som set-cents vuitanta afiliats, que, en proporció, ens situa entre els 'top ten' dels pirates mundials en membres. És evident que és l'hora dels pirates. Fa no gaire que s'han presentat a les municipals angleses, amb un sistema electoral en què el candidat que obté la majoria s'ho emporta tot, i han obtingut entre un 3%-5% dels vots, un resultat molt significatiu. I a Grècia es van presentar a les eleccions del 6 de maig proppassat, amb tan sols tres setmanes de vida, i van superar l'1% de vot.

Després del naixement del partit a Suècia, centrat inicialment en la defensa dels drets digitals, la segona generació de pirates, com la nostra, posa l'èmfasi en la participació ciutadana i en la lluita per la transparència. Al cap i a la fi, reclamem que la llibertat que teníem, no ens la prenguin.


Kenneth Peiruza, portaveu de Pirates de Catalunya.


(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial