Opinió

Pere Cardús

21.04.2012

Pere Cardús: 'Contra l'exèrcit futbolístic de l'Espanya de sempre'

El futbol és un negoci com tants en què les coses van bé quan s'hi guanyen diners i van malament quan se n'hi perden. Això ja ho sap tothom. El Barça i el Madrid són dues marques que competeixen per tenir més quota de mercat i vendre més samarretes a tot el món. Tot plegat no és gaire diferent de la competició d'Apple i Microsoft o de Google i Facebook.

Com passa amb les marques d'èxit, al Barça i al Madrid, els hem atribuït identitat pròpia, que és el resultat de tres elements: identificació, diferenciació i reconeixement. Les identitats del Barça i del Madrid existeixen perquè uns col·lectius humans s'hi senten identificats, perquè es diferencien i es necessiten l'un a l'altre per reforçar la identitat pròpia, i perquè han obtingut reconeixement exterior.

Si bé comparteixen els tres elements bàsics de tota identitat, els valors i els relats que presenten aquests dos equips són ben diferents. El Barça és un club que ha lluitat i s'ha construït a contravent, ha hagut de superar totes les traves i la repressió més dura de les institucions polítiques hostils. En canvi, el Madrid s'ha beneficiat del suport del poder, dels favors polítics, de les requalificacions més indignes, de l'espoliació imperial. El Madrid és el club d'Espanya contra Catalunya. I el Barça és el club de Catalunya en favor de Catalunya. Aquesta és la gran diferència. I a partir d'aquí, l'estil de joc, els valors, les actituds i l'educació no fan sinó transmetre i fer visible aquesta història.

Avui els catalans, amb el Barça i en Guardiola d'estendards, ens batem amb l'exèrcit futbolístic de l'Espanya de sempre, la que juga brut i no respecta les normes, la que xuta de lluny a rebentar. És un xoc extraordinari que no té res a veure amb els duels que l'han precedit. Avui podem guanyar una batalla fonamental, i l'hem de guanyar. Els descarats han d'enfilar el camí del vestidor amb la cua entre cames i tremolor a les cuixes.


Avui no juguen onze esportistes perquè els catalans ens ho mirem des de casa menjant una pizza i bevent cervesa. Avui no es pot sopar i hem d'estar serens. Catalunya necessita guanyar l'única Espanya possible i l'única que ha existit: la del lladronici, la del traductor que esdevé entrenador i es comporta com un nou ric, la que quan fa gol s'assenyala la cuixa enlloc d'abraçar els companys, la del Pepe (PP?) que trepitja la mà de Messi, la que fica el dit a l'ull de l'ajudant, la que protesta de tot...

A la Catalunya autonòmica res no és el que és. Tot pren un sentit i una significació política, perquè no ens deixen ser qui som i perquè no ens hem atrevit a ser-ho. A Catalunya, el Barça no és un negoci i prou. I el d'avui, no és un partit i prou.



Pere Cardús (@perecardus), periodista

Editorial