Opinió

Muriel Casals

18.09.2012

Muriel Casals: 'Com a catalana, m'agrada més el Carrillo vellet que no pas el Carrillo de jove'

A Santiago Carrillo, li devem la renovació del Partit Comunista d'Espanya en l'època del franquisme. Va ser una relació a vegades difícil amb el partit a Catalunya, perquè ell era Espanya i el PSU era molt Catalunya, però com que era un home que va evolucionar bé, que tenia els ulls i les orelles obertes, que era un demòcrata, va anar entenent, acceptant i reconeixent els drets dels catalans a ser ciutadans especials en el conjunt europeu. El Carrillo dels últims anys és un Carrillo que deixa un bon record. Com a catalana, m'agrada més el Carrillo vellet que no pas el Carrillo de jove.


Sobre la presència de Carrillo a l'acte d'Òmnium a Madrid en favor de l'estatut, la seva presència va significar molt, perquè malauradament l'esquerra espanyola, quan mira Catalunya, no diu coses gaire diferents de les que diu la dreta espanyola. En aquest sentit, la figura de Santiago Carrillo --amb el prestigi que tenia i com a representant de l'esquerra espanyola-- va ser important i de molt apreciar. Va ser una veu que des de l'esquerra i en nom de la democràcia reconeixia que hi ha pobles diferents, també dins Espanya.


Les seves aportacions a la política de l'estat espanyol van ser grans. Va fer veure que l'esquerra hegemònica sota el franquisme, els comunistes, no era el comunisme antiquat, tradicional i tancat, la classe obrera estricta, sinó que parlava de 'el océano de las pequeñas y medianas empresas', és a dir, que els petits i mitjans empresaris també formaven part del progrés i que també podien apuntar a allò que a l'engròs s'anomenava un projecte socialdemòcrata per a Espanya. Això, ho feien els comunistes italians, ho feia el Carrillo, ho fèiem aquí a Catalunya, i no ho feien els comunistes francesos. Cal destacar, doncs, aquesta aportació de l'heterodòxia comunista dels anys 50 i 60 respecte del comunisme soviètic i francès.
 


Muriel Casals, presidenta d'Òmnium


(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial